Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Debattartikel av Peter Berglund, distriktsidrottschef

2018-06-28 13:00

Dalaidrotten är en viktig aktör för förbättring av länets sociala hållbarhet.
  • Uppdaterad: 28 JUN 2018 13:08

I april 2018 kom rapporten ”Samling för social hållbarhet i Dalarna” som sammanställts av Region Dalarna. Rapporten lyfter bl a fram en utredning som gjorts av Göteborgs stad; ”Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg” från 2014. Denna beskriver 36 förslag för att ge barn och unga goda förutsättningar under uppväxten.

Idrottsrörelsen kan göra insatser inom elva av dessa områden!

Det råder fullständig samsyn om vikten av att barn och ungdomar ges goda möjligheter till fysisk aktivitet. Det är bra för välbefinnandet, folkhälsan, integrationen och skolresultaten. I dag är det endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna som når den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet, vilket är sammanlagt 60 min per dag.

Vi behöver särskilt aktivera de 20% barn och ungdomar som idag inte rör på sig alls. Rörelse - helst tillsammans med andra, ger en rad positiva effekter, både för den enskilde och för samhället. Vi ser att det är viktigt att grundlägga bra vanor tidigt.

Det finns mycket forskning som beskriver sambanden mellan hälsa, utbildningsnivå och lön. Ju lägre utbildningsnivå och ju mindre du får i lön, ju kortare tid förväntas du leva. Dessutom påverkas livskvaliteten under din levnadstid. Att klara av skolan och gå ut gymnasiet med en examen är den åtgärd som har störst betydelse för din framtida folkhälsa. Dalarna har en negativ trend med vikande skolresultat och många som hoppar av gymnasiet. Vi inom Dalaidrotten vill arbeta aktivt med insatser från tidig ålder.

Utifrån vår verksamhetsplan 2018-2019 ska vi bl a:

  • Prioritera insatser till ekonomiskt utsatta områden, personer med funktionsvariation, de som har bristande ekonomiska förutsättningar, äldre och att få fler flickor att röra på sig.
  • Medverka till utbyggnaden av fler näridrottsplatser i kommunerna.
  • Starta upp Fritidsbanker där idrottsutrustning lånas ut kostnadsfritt.
  • Starta fler skolidrottsföreningar så att fler barn och unga att röra på sig efter skoltid.

 Mer än hälften av länets befolkning är med i en idrottsförening - tillsammans kan vi göra skillnad!

Skribent: Peter Berglund, distriktsidrottschef
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Peter Berglund
Distriktsidrottschef

010-459 03 17
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss