Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: LENNART MNSSON

Temaföreläsningar

Vi erbjuder kostnadsfria inspirationsföreläsningar för er förening på hemmaplan. Korta föreläsningar för ledare, föräldrar och aktiva, allt med syfte att sprida kunskap och diskutera framtidens idrott. ”Så många som möjligt, så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt.”
  • Uppdaterad: 13 SEP 2018 12:45


Följ länkarna för att läs mer om våra teman:
 

 

Kontakta er konsulent för att boka in en föreläsning!

Kostnadsfritt tack vare Idrottslyftet 

 

Attityder och jargonger bland aktiva  1 timme
Vilken attityd och jargong finns i omklädningsrummet, på planen och mot domaren? 

FIFA domaren Glenn Nyberg och fotbollsdomaren Madicken Wikström besöker lag i åldern 12-16 år för att diskutera dessa viktiga frågor. Spelarna får även insyn i domarens vardag, ev. karriärmöjligheter samt hur en domare bör uppträda mot spelarna och tvärtom.

  

 

Barnens spelregler – 1 timme
Alla barn och ungdomar har rätt att må bra, utvecklas och känna sig välkomna i en trygg gemenskap. Idrott ska vara roligt. Fri från mobbing, trakasserier och övergrepp. Riksidrottsförbundet har tillsammans med BRIS tagit fram materialet Barnens spelregler som sammanfattar sju grundläggande regler som gäller för alla, både barn och idrottsledare. Genom att prata om vad som är viktigt och våga vara tydlig med vad som gäller ger vi goda möjligheter till en trygg idrott. Vi träffar er gärna för att diskutera dessa spelregler.

  

 

Den moderna föreningen engagerar – 1 timme
Häng med på resan mot framtidens idrott. Människors sätt att leva har förändrats. Tack vare forskning vet vi idag mer om hälsa och träning än någonsin. Idrotten måste hänga med i utvecklingen, och har därför enats om en vision.

Förbund och föreningar genomgår nu stora förändringar. Med fem prioriterade områden formar vi en idrott för så många som möjligt, så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt.

Föreläsningen berör de fem prioriterade områdena:

  • En ny syn på träning och tävling
  • Inkluderande idrott för alla
  • Jämställdhet för en framgångsrik idrott
  • Ett stärkt ledarskap
  • Den moderna föreningen engagerar

  

 

Inkluderande idrott för alla – 1 timme
Sheyma Sheikhnur kommer att prata utifrån sin resa inom idrotten.

”Mitt hjärta klappar för idrott. Jag har haft turen att ses för den jag är och för de prestationer jag utfört, bortom min bakgrund. Detta har varit en nyckelfaktor till att jag idag kan se tillbaka på en fantastisk uppväxt som stärkt mig och fått mig att våga ta den plats jag förtjänar.”

Alla ska känna sig hemma i en idrott som är bättre anpassad för människors olika förutsättningar. Vi funderar över trösklar, kostnader och kulturer. Hur välkomnar vi ALLA att vara med?

  

 

Introduktionsutbildning för tränare – 3 timmar
Svensk idrott är en fantastisk arena som erbjuder ett stort utbud av olika idrotter som engagerar och motiverar många olika människor. Denna introduktionsutbildning är tänkt att ge dig en första inblick i vad det innebär att vara tränare, men framförallt inspirera dig till ett spännande och viktigt uppdrag.

Utbildningen bygger på tre avsnitt: Jag och svensk idrott, Jag och ledarskapet samt Jag och träningen.

Vi kan komma ut till er förening och hålla i denna utbildningen för en grupp men du kan även genomföra den enskilt via webben.
Här når du den Introduktionsutbildning för tränare

  

 

Jämställdhet – 1 timme
En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling. Det gynnar inte demokratin, rättvisan, effektiviteten och utvecklingen att i första hand premiera ena halvan av befolkningen. Såväl forskning som människors enskilda erfarenheter, talar för att jämställdhet främjar utvecklingen både för organisationer och individer. I denna temaföreläsning belyser vi idrottens struktur, styrsystem och normer med målet att höja kunskapen inom området och väcka intresset för att arbeta med frågan i er föreningen.

  

 

Kost – 1-2 timmar
Det krävs mer än bara träning för att utvecklas i sitt idrottsutövande. Det är många faktorer som påverkar hur man presterar och utvecklas. Kost är en viktig faktor.

Under den här föreläsningen går vi igenom de vanligaste näringsämnena och hur mycket energi vi behöver. Vi diskuterar även hur man bör äta före, under och efter träning och tävling.

Föreläsningen anpassas efter målgrupp.

  

 

Puck eller Boll - Domaren spelar roll – 1 timme
Ett projekt med syfte att skapa bättre arbetsklimat för unga domare inom lagidrotterna i Dalarna. Vi erbjuder föreläsningar om matchvärdskap, där idrottens värdegrund, attityder och jargonger berörs. Som tack till föreningar som väljer att samarbeta med projektet erbjuder vi material som innehåller viktiga budskap om barn- och ungdomsidrott som syftar till att bidra till en trygg idrottsmiljö för alla medverkande.

  

 

Skapa trygga idrottsmiljöer  1 timme
Under den här träffen vill vi definiera begrepp, diskutera varför kränkande behandling kan uppstå, hur vi kan göra för att förebygga problemen samt förmedla kunskap om vad vi kan göra om kränkande behandling redan har skett. Allt för att kunna erbjuda en trygg idrott för alla oavsett om du är barn, ungdom eller vuxen.

  

 

Teambuildning för aktiva i åldern 10-15 år – 1-2 timmar
Aktiviteter som syftar till att sammansvetsa gruppen. Vi tar fram ett koncept utifrån ålder på gruppen/laget. Fokus ligger på samarbete och att skapa en bra gruppkänsla genom olika teambuildningsövningar. Våra utbildare planerar ett upplägg utifrån dialog med tränare och ledare och deras önskemål.

  

 

Världens bästa idrottsförälder – 1 timme
Hur kan ni som föräldrar stödja era barn att bli vinnare i livet genom idrott? Idrott kan vara en fantastisk upplevelse men ibland sätter önskan om att vinna till varje pris käppar i hjulet. Detta skapar stress och frustration hos både föräldrar och barn. Föreläsningen handlar om idrottsförälderns roll och vanliga dilemman som kan uppstå.

  

 

Kontakta er konsulent för att boka in en föreläsning!

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss