Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

”Tillsammans är vi IK Brage”

  • Uppdaterad: 29 AUG 2019 13:29

Arbetet med värdegrund är ett ständigt pågående arbete. Skulle man vänta tills det behövs vore det för sent, säger Andreas Wallin akademichef och chefstränare för Valsverket i IK Brage.

Valsverket är den sista nivån i Brageakademin och riktar sig till åldersgruppen 17-19 år.

Den nuvarande värdegrunden är ett par år gammal och man arbetar ständigt med den i olika grupperingar. Den gäller inte enbart spelare och ledare utan även föräldrar, anställda, ideellt arbetande och styrelsen. Den involverar också små och stora sponsorer. Den kan sammanfattas med ”tillsammans är vi IK Brage”.

Det är en självklarhet att den kravbild som ställs på spelare, måste vi ha på oss själva också, säger Andreas.

Andreas berättar om hur man arbetar med code of conduct, ett eget arbetsmaterial med förslag på ämnen att ta upp och diskutera kring. De följer ett schema för att gå igenom dessa ämnen men kan också ta upp något när det blir aktuellt. Dessa ämnen finns anpassade och täcker hela IK Brages verksamhet allt från gruppen bollek till A-laget.

Med föräldrar går man igenom uppförandekoder, hur ska du uppträda som förälder, tränarens roll och förväntningar på dig som förälder från föreningens sida.

Som en SEF certifierad akademi måste vi uppfylla krav inom vissa områden, krav för att vi ska ses som en seriös verksamhet berättar Andreas, men det finns förväntningar på oss även från sponsorer.

Fördelarna med att ha en genomarbetad värdegrund är att alla vet hur de ska förhålla sig till varandra som individer och som grupp. Det är en struktur som alla ska veta om.

Den strukturen bidrar positivt vid rekrytering av ledare, man vet som ny ledare vad man kan förvänta sig av IK Brage.

Nästa steg med värdegrunden är att översätta den till engelska och arabiska, allt för att skapa förståelse för föreningen och öka gemenskapen.

I vår förening ser vi till både människan och fotbollsspelaren, vi försöker ingjuta både självkänsla och självförtroende i spelarna. Jag tror att spelare som uppför sig väl både på och utanför planen är bra reklam för IK Brage, säger Andreas.


Tycker du att din förening behöver ha en tydlig och genomarbetad värdegrund?
Välkommen att höra av dig till din idrottskonsulent för att komma igång med arbetet.

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss