Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Skapa trygga idrottsmiljöer

En solig kväll i april styrde vi bilen mot Svärdsjö för en träff med 15 fotbollsledare från Svärdsjö IF. Min kollega Erik och jag konstaterade att det är en viss känsla att komma ut till en klubbstuga med fotbollsplanen runt knuten, ett stenkast från samhället. Äkta på något sätt.
  • Uppdaterad: 23 MAJ 2019 07:53

Detta är en plats där barn, ungdomar och vuxna vistas många timmar på sin fritid. Självklart måste denna miljö vara trygg och säker. Föreningen är för de flesta en positiv miljö där man får göra det man gillar allra mest tillsammans med sina kompisar. För en del barn och ungdomar är föreningen till och med en frizon, en plats där man kan komma bort från det som upplevs jobbigt.

Under föreläsningen berättade vi bl.a. att 1-2 barn per klass utsätts för mobbing vilket naturligtvis väckte känslor. Hur ser det ut inom idrotten? Hur ser det ut i våra lag?

- Om vi märker någon form av mobbing så tar vi tag i problemet på en gång, berättade en av ledarna.

Vi diskuterade även vikten av att vara flera ledare kring varje lag/träningsgrupp, fler vuxna som ser och kan ingripa. Ett tydligt ledarskap är viktigt men även att man som ledare förstår vilken förebild man är. Du som ledare visar hur vi ska behandla varandra samt sätter tonen i samtalet.

Vi diskuterade även varför kränkande behandling kan uppstå samt vad vi kan göra för att förebygga dessa problem. Det må kännas långt ifrån en idrottsledare att diskutera trakasserier, sexuella övergrepp samt våld. Men tyvärr vet vi att det förekommer även inom idrotten.

Det finns en mängd olika saker att göra gällande det förebyggande arbetet för att skapa trygga idrottsmiljöer. En tydligt definierad värdegrund som genomsyrar hela föreningen är en viktig del, något som varje förening bör arbeta fram och upprätthålla. Men det finns även andra förebyggande insatser.

Vill din förening också samtala om detta så hör av er? Dalaidrotten står till förfogande att hjälpa till!

Svärdsjö IF kommer att arbeta vidare med materialet Skapa trygga idrottsmiljöer bland annat genom ett jämställdhetsarbete samt genom att skicka ut en enkät till alla barn och ungdomar för att ge dem möjlighet att tycka till om verksamheten.

Tack till alla engagerade ledare i Svärdsjö IF för att ni lyssnade och samtalade om dessa så oerhört viktiga frågor.

Skribent: Catharina Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss