Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Resan mot jämställdhet - en kunskapsfråga

  • Skapad: 05 MAR 2019 17:25

Vi kan inte säga att det råder jämställdhet mellan flickor/kvinnor och pojkar/män idag om vi ska vara ärliga, och det ska vi.

Idrottsrörelsen har enligt vår gemensamma strategiska plan att arbeta för målet jämställdhet år 2025.
Mål från Strategi 2025: Män och kvinnor har samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. Möjligheterna är lika för alla oavsett kön, att utöva och leda idrott. Alla som vill, oavsett kön, ska få vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.

Vid Riksidrottsmötet i Karlstad 2017 togs beslut om numerär jämställdhet gällande ledamöter i de svenska idrottsförbunden men det är dock bara en del av att nå jämställdhet. Viktiga frågor att ta med sig är också, vems ansvar är det att bära med sig jämställdhetsfrågan? Var börjar man arbetet med att påverka djupt rotade attityder?

Svaret kanske är att de som har någon form av formell eller informell makt måste ta täten. Säga ifrån när det blir fel eller besluta om vad som är ok i vår förening/förbund. Helt enkelt påverka i vardagen för att få till förändring. Men alla har vi rätt/skyldighet att göra detta. Unga människor ser vad vi vuxna gör och hör vad vi säger. De unga vet många gånger instinktivt vad som är rätt (se klippet) vilket betyder att vi vuxna har en del att lära.

En stor del av alla barn är någon gång medlem i en idrottsförening. Idrotten har möjlighet att påverka många. Detta är naturligtvis av stort värde för den fortsatta utvecklingen mot jämställdhet i samhället.

Vi kan inte peka ut någon som är ”färdig”, det finns enskilda föreningar och idrotter som arbetar med frågan på ett bra sätt. Dessa kommer vara mer attraktiva för medlemmar i framtiden.

En förändringsresa kan vara jobbig, det kan hända att värderingar sätts på prov och att vissa får kliva åt sidan, men resultaten visar att alla tjänar på jämställdhet.

Att uppnå jämställdhet kan resultera i fler medlemmar inom idrotten, det är vår ambition. Då måste också andra intressenter vara redo att hänga på, fler ledare och fler arenor är exempel på positiva följder som kan komma.

Om man lyfter blicken och i varje beslut som fattas har med sig perspektivet jämställdhet t ex numerär, taltid, resursfördelning, publicering av bilder på flickor/kvinnor och pojkar/män mm så kommer förändring att ske.

I en grupp där total konsensus råder finns enligt gruppen inte heller några problem. Därför får vi ibland svaret att ”vi har inte det problemet”. Men tycker alla lika?

Vi kan kostnadsfritt stötta er i ert arbete, i er förening/förbund genom processarbete, temaföreläsningar och genom grund- och fortsättningskursen 5 steg mot jämställd och integrerad idrott.

Under hösten kommer Folksams Ledarcamp genomföras i Dalarna, där årets tema är jämställdhet. Vi återkommer med mer information om Ledarcampen.

Välkommen att kontakta din idrottskonsulent.

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss