Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Kulserien – ett motionslopp med lång tradition i Källbottens IK

Källbottens IK är en skidförening som på vintern ägnar sig åt skidåkning och på sommarhalvåret utövas löpning.
  • Uppdaterad: 04 OKT 2019 13:29

Klubbstugan ligger mellan Borlänge och Ludvika. Den lilla avtagsvägen slingrar sig upp genom skogen och i en öppen glänta står klubbhuset. Stort och rött och väl använt. Det skulle kanske behöva en ansiktslyftning men fyller väl sin funktion. För att göra anläggningen än mer tillgänglig för alla målgrupper så har dialog inletts med Dalarnas Idrottsförbund om eventuellt stöd.

Bilar börjar rulla in på gårdsplanen och blir anvisade sin plats av en äldre klubbmedlem. Inne i stugan sitter en av föreningens eldsjälar och tar emot anmälningar och delar ut nummerlappar.

Det är premiär för Kulserien. Kulserien är en serie motionslopp som pågår under sommarhalvåret – fem tävlingar på våren och fem tävlingar under hösten. Det är ett myller av barn, ungdomar och vuxna – vi får senare veta att runt 220 personer var på plats på premiären. Totalt deltog ca 340 unika löpare under säsongen.

Det finns anpassade banor för alla. De små barnen springer 500 meter. Längs banan finns massor att upptäcka, små målade stentroll till exempel. Mammor och pappor följer med och skapar trygghet på vägen. Väl tillbaka i klubbstugan väntar belöningen. Därinne sitter smala rör, ca 30 cm långa, monterade på väggen. Efter genomfört lopp får varje barn välja ett eget rör och därefter en stenkula att lägga i sitt rör. Om man genomför minst sex av de tio tävlingarna får man medalj.

Motion och elit
Kulseriens andra banor är 5 km eller 9 km. De flesta som springer är motionärer men också en del elitsatsande ungdomar. En av killarna tillhör Sverige-eliten i löpning och skidåkning i sin åldersklass.

Magnus Einarsson, en av eldsjälarna, visar en bild när kulserien genomfördes när han var barn, kanske 40 år sedan. Samma upplägg, samma spänning och entusiasm.

Med hjälp av sin inköpta chipnummerlappar så kan man komma 5 min innan start och bara springa. Eftersom föreningen investerat i ett tidtagningssystem blir hanteringen kring evenemanget minimalt då resultaten finns tillgängliga när siste man/kvinna är i mål.

En modern förening
Det som är slående är inramningen. Enkelheten, den välkomnande atmosfären, kaffet och saften, doften, alla människor som föreningen lyckats locka dit. Mötet mellan alla i olika åldrar från olika miljöer och kulturer, motionärer, elit och barn. En förening som attraherar – en modern förening helt enkelt.

Skribent: Eva Lignell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss