Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Hur lyckas man skapa en bra, utmanande och kreativ rastverksamhet?

Gustav Sundh, har ett mycket bra recept som han delade med sig av vid en föreläsning inför 120 pedagoger och representanter från skolledningen. Intresset för föreläsningen var enormt stort. När man lyssnar till Gustav förstår man varför.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2019 11:43

Hans arbetssätt med alla barn i centrum känns unikt. Gustav beskrev ett arbetssätt som han och en kollega startade för några år sedan. Han berättade om hur man inledningsvis observerade vad som hände under rasten. Funkade allt bra, eller blev det bråk någonstans, hade alla något att göra? De ägnade mycket tid till denna fas för att sedan agera proaktivt. Han hittade lösningar som passade alla barn, de som omfamnar rastaktiviteter och rörelse, men även för de barn som inte hittar något att göra, de som försöker göra sig osynliga och de som helst vill sitta i biblioteket.

Han gör det inte själv, men han har utvecklat en modell och ett sätt att arbeta. Han och kollegorna arbetar i team där man har olika roller. För att allt ska fungera är det viktigt att alla rollerna finns på plats.

Helikoptern – har koll på vad som pågår. Är det problem någonstans, behövs det fler resurser?

Lotsen – har koll så att alla barn hittar någon aktivitet.

Djupdykaren – kan vara med i aktiviteten tillsammans med barnen. Befäster att det är bra stämning i gruppen.

Utcheckaren – barnen checkar in och ut när de byter från inne- till uteaktivitet, eller checkar ut för dagen. Har även kontakt med föräldrar som hämtar sina barn.

Gustav berättade att där vuxennärvaron var låg, uppstod inte sällan problem. Därför har samspelet mellan de olika rollerna visat sig var lyckosamt. När vuxna befann sig på de platser där barnen var, och engagerade sig i vad barnen gjorde och lekte blev det en bättre miljö. Behovet av att ”släcka bränder” minskade.

Syftet med rastaktiviteter är bl a att inkludera alla och skapa en bra stämning. När man involverar barnen i aktiviteterna tar de på sig ansvar och ser allvarligt på sin uppgift. Detta motiverar och stärker barnen. Dessutom kommer de igång och har sådan fantasi att de inte märker att de samtidigt rör på sig.

Barn snappar upp trender från t ex Youtube, tillsammans med barnen försöker teamet ta till vara på dessa trender. Water bottle flip är exempel på en sådan trend. Enligt Gustav gäller det att spana på vad barnen gör och att haka på. Vi vuxna ska vara redo när nästa stora grej är på gång.

Teamet försöker vara tillåtande när barnen hittar på nya saker. Ett exempel är isbanan som ligger i en slänt. Vissa kanske skulle tycka att det är för farlig att leka där. Men istället tog teamet dit skydd och säkerhetsutrustning, nu åker barnen utför på magen, rumpan, fötterna osv. Dessutom hittade barnen själva på egna lekar och regler. En bra bieffekt blir att de vågar och kan röra sig på isen, något som även kan vara till hjälp senare i livet. Har du en gång lärt dig, sitter det i ryggmärgen. Kanske lite som att lära sig cykla?

På Gustavs skola arbetar de utifrån ett veckoschema där man erbjuder ett utbud av olika aktiviteter. På skolan har de också en bod med bollar, hopprep, leksaker mm. Varje barn har ett lånekort som lämnas in när man lånar t ex en boll. Det är också barn som bemannar boden och sköter in- och utlåning.

Gustav säger, mycket handlar om att skapa förutsättningar, skaffa saker som barnen kan använda för att hitta på egna lekar och kanske bygga saker med. Låta fantasin och kreativiteten få ta plats.

Alla insatser som vi gjort har lett till att hela skolan har utvecklats, säger Gustav.

 

Föreläsningen arrangerades av projekt Rörelsesatsning i skolan.
Mer info om projektet

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss