Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

En dag mot extremism och för tolerans

Den 1 maj var drygt 150 personer från ett antal olika organisationer på plats i Ludvika för att manifestera sitt aktiva ställningstagande mot extremism och för tolerans.
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2019 11:19

Initiativtagare till manifestationen var Dalarnas Tidningar och där Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna var en av medarrangörerna. Övriga medarrangörer var Svenska kyrkan i Ludvika och Västerås stift, Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, Rädda Barnen i Dalarna, Västerbergslagens utbildningsförbund (VBU) och Ludvika kommun.

På plats fanns en rad olika aktörer från lokal- till nationell nivå.

Några av de som berättade om varför de tagit ställning mot extremism och för tolerans var Johan Söderström, Sverigechef för ABB och Einar Botten, HR-chef på Spendrups. De beskrev hur viktigt det är för dem att som företagsledare verka för öppenhet och tolerans utifrån sin värdegrund som människor men också för att kunna attrahera kompetent arbetskraft till sina företag. Alice Bah Kuhnke (MP), tidigare demokratiminister och Annie Lööf (C) beskrev hur de blivit utsatta för hot och hat genom sina ställningstaganden och värderingar.

En person med erfarenheter av vad extremism kan göra med en familj var författaren Julie Lindahl. I vuxen ålder undersökte Julie sin familjs bakgrund och upptäckte att hennes mormor och morfar hade varit med i SS under 2:a världskriget. Morfadern hade varit SS-officer och hade deltagit i en rad övergrepp och mord i Polen under kriget.

Professor Lars Trägårdh berättade om sin forskning om vad som skapar tillit och trygghet i lokalsamhället. Några av frågorna som han berättade om från sin forskning var; Vad som är viktigt för att räknas som svensk och Vad som är viktigt för att uppfatta någon som pålitlig. Det visar sig att svensken fortfarande litar mycket på myndigheter och högt värderar en inställning att ”göra rätt för sig och alltid göra sitt bästa”. Enligt hans forskning tycker svensken att det är det mycket viktigt att respektera svenska lagar och regler och att kunna svenska språket för att kunna räknas som svensk. En skillnad som han märker från tidigare mätningar är att yngre människor är mindre trygga än äldre. Detta är en signal som samhället måste ta på stort allvar och här kan idrottsrörelsen spela en stor roll.

Med den bostads- och skolsegregation som finns är idrottsrörelsen en av de få arenor där olikheter möts. Länets 1 000 idrottsföreningar har mer än 163 000 medlemmar och leds av ca 20 000 ideella ledare. Dessa bedriver verksamhet varje dag, varje vecka - året runt.

En av idrottsrörelsens viktigaste paroller är; Inkluderande idrott för alla.

Idrottsrörelsen är öppen för att alla och tillsammans är vi en jättekraft som står för öppenhet, tolerans och glädje.

Alla vill vi tillhöra en grupp, känna oss sedda, respekterade och få bekräftelse. Idrottsrörelsen kan ge en positiv tillhörighet och vara en stark motkraft till de grupperingar som sår hat och splittring mellan människor.

Skribent: Peter Berglund, Distriktsidrottschef
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss