Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

”Your passion for soccer is contagious” – Kristine Lilly

  • Uppdaterad: 25 OKT 2018 14:03

Bilden fr vänster: Pia Sundhage med Vinita Roth och Anna Linh Stenquist Foberg Dalarnas Fotollförbund.

Och visst kan vi instämma med Kristine Lilly, en av världens mest rutinerade landslagsspelare med över 350 landskamper för USA:s damlandslag i fotboll, Pia Sundhages passion för fotboll smittar. Helt övertygad om att den ”smittade” de 90 deltagarna under föreläsningen som anordnades av Dalarnas Fotbollförbund och Dalaidrotten.

Pia har en lång karriär som både fotbollsspelare och tränare, och det märks. Hon har en gedigen kunskap och en stor erfarenhetsbank att ösa ur. Idag är hon förbundskapten för F15 och F17.

Pia inleder föreläsningen med att konstatera att hon befunnit sig i många olika miljöer genom åren, ofta elitmiljöer där alla ska prestera. Pia återkommer ofta till ordet miljö under sin föreläsning och konstaterar att ”vi är varandras miljöer” och ”vi gör varandra bra”.

Vad innebär det att vara varandras miljöer? Enligt Pia är det viktigt att:

  • Satsa energi
  • Sprida goda rykten
  • Sätt ord på det positiva
  • Lyft glaset som är halvfullt (ej halvtomt…)
  • Ta på dig positiva glasögon (och putsa dem ofta)

En spelare som Pia återkommer till många gånger under föreläsningen är Lotta Schelin, en stor förebild på och vid sidan av planen. I samband med att Lotta avslutade sin karriär kunde man i Aftonbladet den 1 september 2018 läsa:

Pia Sundhage hyllar Lotta Schelin för flera egenskaper – inte minst som lagspelare – och pekar på anfallarens uppoffrande inställning i samband med positionsbytet under OS 2016.
– Det är inte många stjärnor som klarar det, säger Pia Sundhage.

Under OS i Rio hade Stina Blackstenius sett otroligt pigg ut under träningarna och därför beslutade man att låta Stina spela forward samt sätta Lotta som vänster yttermittfältare. Hur kommunicerar man då denna ”lilla” förändring för Lotta?

Utifrån orden FÖRSTÅ, ACCEPTERA och RESPEKTERA förklarar Pia hur de samtalade med Lotta för att på olika sätt tackla denna utmaning. Resultatet blev till slut ett fantastiskt OS-silver samt att Lotta Schelin gjorde en bra insats även på denna position.

Som avslutning på kvällen presenteras denna magiska formel:

(Kunskap + Färdighet) x Inställning = Spelarens förmåga

Att inställningen har stor betydelse för allt vi gör råder ingen tvekan om. Det om något, tar vi med oss efter två timmars passionerad föreläsning kring ledarskap och fotboll! Och glöm ej att putsa glasögonen då och då!

Skribent: Catharina Jonsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss