Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Skapa en idrott genom glädje, gemenskap och motivation - Johan Fallby

Inför drygt 100 idrottsälskande ledare föreläste Johan i Leksands Sparbanks vackra lokaler. De fick ta del av väl underbyggd kunskap baserad på forskning och mycket erfarenhet.
  • Uppdaterad: 29 NOV 2018 09:41

Johan Fallby, fd bordtennisspelare nu aktad idrottspsykolog, dessutom författare till boken Gör det bättre själv då om du kan. 

Varför likställs ofta tidig fysisk mognad med talang? Hur kommer det sig att vissa tror sig kunna se om en ung aktiv har talang redan i t ex 12-års åldern? Det finns ingen forskning som stödjer detta. Våra nu vuxna elitidrottare vittnar ofta om att de höll på med flera olika idrotter samt att de började relativt sent med satsningen på den idrott de utövar.

Johan säger att, vår kunskap räcker inte till för att identifiera barn som talanger. De som utnämner sig själva till att kunna detta, har helt enkelt fel och man gör dessa barn en otjänst!

En långt viktigare egenskap är den egna motivationen. Att bli framgångsrik är en lång process som tar mycket tid, så egen motivation är en förutsättning. Begreppet elit bör inte användas på utövare annat än på den yppersta vuxna eliten, den hör inte hemma bland barn- och ungdomsidrott.

Tidig specialisering, här är många antaganden fel, enligt Johan. Tyvärr är det ofta föräldrar och akademier som är pådrivande, det resulterar inte sällan i att barn blir bortvalda, i värsta fall slutar de helt med idrott. Tidig specialisering ökar också risken för förslitningsskador, även på mycket unga människor.

Vilka är då framgångsfaktorerna?
Grundläggande behov som inflytande, stolthet och att få var delaktig i en grupp. Att utövaren själv är delaktig och avgör vilken/vilka idrotter som är roliga, hur mycket man vill träna och tävla. Som ledare bör man tänka på hur viktigt det är att ge tydliga och meningsfulla förklaringar, stärka kompetensen, samt ge positiv feedback.

Trygga, utbildade ledare som känner stöd i sin förening, där tydliga regler gäller. Utbildade föräldrar bidrar med mer intresse för föreningen.

Närhet till anläggningar ökar antalet utövare.

Johan uppmuntrat samtliga att ta del av den forskning som finns, tro på forskningen! - Det blir lättare att utvärdera er verksamhet, avslutar han.

 

Några kommentarer från deltagare: 

Emma, Maria, Emelie – Leksands Ridklubb
I vår förening råder ett bra och kravlöst klimat. Vi har grupper med stora åldersskillnader, från barn till pensionärer. Vi använder inte begreppet elit i vår verksamhet. 

Sofia – Borlänge Konståkningsklubb, Falun Konståkningsklubb och Leksands IF Konståkningsklubb
Vi använder inte uttrycken talang eller elit i vår förening. Men träningsvilliga har möjlighet att träna flera gånger i veckan. Tillgången till arenan är viktig för oss, det är skillnader på tillgång till istider. 

Maria, Fredrik och Elin – Leksands Slalomklubb
Begreppet talang har vi nog använt, men inte elit. Vi välkomnar alla och lånar ut utrustning om det behövs. Närheten till backen är viktig, att det är lätt att ta sig till backen och ”leka” skidåkning betyder mycket.

 

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss