Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Mötesplats Samsyn – kvällens lineup!

En applåd för Camilla Granelid, nuvarande förbundskapten för U19 damlandslag i innebandy och Jens Bergenström, fd spelare i Leksands IF! Dessutom innebandytjejerna, Ida Eliasson och Frida Backlund, båda går på innebandygymnasium i Falun!
  • Uppdaterad: 13 SEP 2018 11:42

Så startade kvällen då representanter från idrottsföreningar och -förbund träffades i Falun. Workshops och erfarenhetsutbyte gällande samsynen mellan barn och ungdomars utövande av fler idrotter samt synen på tidig specialisering stod på kvällen program.

Många kloka inspel från scenen kom under paneldebatten som PeO Karlström modererade.

- Vi måste se träning som träning, sa Camilla. Komplettera istället med träning som tillför och stärker det som ev. saknas. Uppstår en skada måste vi tränare vara bra på att kommunicera med varandra för att på bästa sätt hjälpa den aktive.

- Jens platsade inte i laget när han växte upp, men han hade drömmen och drivet för att strunta i kommentarer och gliringar. I 17-18 års åldern växte Jens ikapp och drog ifrån de jämnåriga, för att sedan få en lysande karriär.

- Ida och Frida, båda aktiva inom både innebandy och fotboll tycker ibland att det är svårt med övergångsperioden. - Det är svårt att vara på två ställen samtidigt. Vi känner ansvar och vill vara lojala mot båda idrotterna. Men det vore bra om tränare kommunicerade, så vi slipper förklara våra val.

Samtliga har de sysslat med fler idrotter:

Camilla – innebandy och fotboll

Jens – ishockey, fotboll, tennis och golf

Ida – innebandy, fotboll och skidor

Frida – innebandy, fotboll, konståkning och ridsport

PeO – handboll, fotboll, friidrott och golf

Kvällen gick över i workshops med arbete i två grupper. Bra erfarenhetsutbyte och diskussioner kring idéer för en bättre samverkan mellan idrotterna. I de båda grupperna rådde samstämmighet kring ämnet, hur viktigt det är att barn och ungdomar upplever att det är roligt att idrotta. Att som ledare uppmuntra till att hålla på med fler idrotter. Flera av de deltagande föreningarna hade redan en policy, där detta är fastslaget. Deltagarna runt bordet nämnde, att hålla på med fler idrotter ger bra rörelseförståelse.

Tyvärr är trenden att barn lägger av med idrott i lägre ålder än tidigare. Ska vi kunna vända trenden krävs troligtvis en rad olika åtgärder. En orsak som diskuteras var bl a, att barn idag börjar med organiserad idrott väldigt tidigt. Vilket också kan betyda att man redan vid elva års ålder kan uppleva att man känner sig mätt på sin idrott. Trots Riksidrottsförbundet riktlinjer och LOK-stöd från sju år, börjar alltfler med organiserad idrott tidigare än så.

Deltagare vittnade om att, ibland brister kompetensen bland enskilda. Det är viktigt att ledare har rätt utbildning och ställer sig bakom de policys som den egna föreningen tagit fram. Vi måste även utbilda föräldrarna och kontinuerligt diskutera dessa frågor med dem.

Kvällen avslutas med gemensam samling, grupperna delgav varandra vilka diskussioner de haft. Karin Boström, idrottskonsulent på Dalaidrotten, berättade om kommande kommunvisa träffar, där alla idrottsföreningar bjuds in för att diskutera hur man vill ha det i just sin kommun. Karin tackade för allas medverkan till bra diskussioner och utsåg oss alla som budbärare av tänket kring Samsyn mellan idrotter för barnens bästa.

Några kommentaren från deltagare:

Cornelia Eriksson, Falu IF
- På damsidan vet jag att det är många som håller på med fler idrotter.
- Framför allt tror jag att det är viktigt att hålla på med idrott under uppväxten oavsett vilken/vilka.

Peter Ekholm och Mikael Eriksson, Borlänge HF
- Det är många i Borlänge HF som håller på med andra idrotter också. Vi vet flera som t ex håller på med fotboll. Det är nog mest vanligt med andra lagidrotter, men vi känner till skidåkare också.

- Man är ju tränare för att man bryr sig om barnen och ungdomarna.

FOTO: PeO Karlström

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss