Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Markusveckans Sportscamp fortsätter att engagera

Avestas traditionsrika Markusveckan Sportscamp i slutet av sommarlovet är en höjdpunkt för Markusskolans elever. En imponerande verksamhet av en väl fungerande skol-IF.
  • Skapad: 30 AUG 2018 14:05

Varje sommar de senaste tio åren har över 100 barn på Markusskolan i Avesta deltagit i skolidrottsföreningens Sportscamp. Det är en fantastisk möjlighet för eleverna att göra något kul den sista veckan av sommarlovet. Markusveckans Sportscamp är också ett bra tillfälle att skapa gemenskap i skolan och få barn att aktivera sig på ett otvunget och prestigelöst sätt.

För att arrangera ett läger av den här storleken krävs bra planering. Här har skolan på ett utmärkt sätt byggt upp en stadig grund med lärare i kombination med yngre ledare. De flesta av de yngre ledarna är gamla elever som fått möjlighet att utbilda sig genom skol-IF under åren på Markusskolan. Samarbetet med Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna har varit fruktsamt och förbundet tillsammans med Avesta kommun och några andra aktörer stöttar verksamheten även i år. Lägret bedrivs i området kring Avestavallen och med närhet till aktivitetsparken är det en riktigt bra plats för de många olika aktiviteterna.

Huvudledare detta år är Sanna Isacsson, Lisa Engdahl, Petra Lidström, Jessica Olveby och Andreas Möllersten som också utgör skol-IF styrelsen. Flera av dem har varit med tidigare i jobbet med Sportscamp. De är rörande överens om vilken viktig gemenskap verksamheten skapar och gläds med barnen åt det breda utbudet. De menar att lägret ska passa alla och det ska finnas en enkelhet och möjlighet att verkligen prova många olika aktiviteter. Och det är lätt att bli imponerad när man läser vad barnen kan välja på, till exempel ridning, fotboll, skridskoåkning, cheerleading, tennis, terrängcykling, dans och innebandy. Även inslag av mer kulturella prägel finns också att välja på.

Skol-IF är alltså arrangör av lägret och föreningen har en imponerande verksamhet även resten av året. I stort sett samtliga av drygt 300 elever är med på någon aktivitet under året. Organisationen är stabil då styrelsen består av olika kategorier av lärare, allt från klasslärare till bild- och idrottslärare. De har sedan regelbundna möten med klassrepresentanter. Värdeorden hos föreningen är elevdemokrati, delaktighet samt rörelseglädje och det är kostnadsfritt att vara med för alla som vill. Till sin hjälp har de också skolans rektor som sköter ekonomin samt ser till att det finns arbetstid avsatt för skol-IF. Just att få ägna några timmar per vecka åt skol-IF på arbetstid är nog så viktigt för att få verksamheten att flyta. Men till det lägger lärarna ett stort antal ideella timmar för att få den dagliga verksamheten att gå ihop. Dessutom arrangerar de ett flertal andra större events.

Markusskolans Sportscamp var de första åren ett rent fotbollsläger och fortfarande är fotbollsturneringen på eftermiddagarna det populäraste inslaget under lägerdagarna. Här tar skol-IF hjälp av bland annat Avesta AIK. Två killar som Dalarnas Idrottsförbund pratade med på plats heter Elliot och William och är 13 år gamla. Elliot gör sitt tredje år på lägret men för William är det premiär i år. De är förutom klasskompisar även lagkompisar i Avesta AIK fotboll och gillar fotboll bäst av utbudet.

- Det är jättekul på Sportscamp och det roligaste här är fotbollsturneringen. Det bästa var när vi vann turneringen förra året, säger Elliot.

- Man träffar nya kompisar också, hinner Elliot och William säga innan de rusar mot den uppdukade frukosten som inleder varje dag.

Det är verkligen positiva och späckade dagar för såväl elever som ledare men med lägret i ryggen börjar den nya skolterminen med många positiva minnen. Och fler aktiviteter väntar runt hörnet för skolans elever.

Foto: Tobias Hedwall

Skribent: Tobias Hedwall
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss