Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Lyckad förändring i Grundutbildningen för tränare

SISU Idrottsutbildarnas populära tränarutbildning Plattformen har bytt namn och skepnad under hösten. Grundutbildning för tränare är nya namnet och även lärandeformen har fått en ansiktslyftning.
  • Uppdaterad: 01 NOV 2018 15:36

Många känner igen SISU´s tränarutbildning Plattformen. Den har funnits med ett bra tag i vårt utbud och ständigt varit populär. Nu förändrar vi framförallt sättet att lära ut till att innefatta flera olika typer av inlärning. Även om kursen påminner om Plattformen är även innehållet delvis moderniserat.

- Det känns som vi äntligen tar ett helhetsgrepp kring idrottsledarskap i och med nya utbildningen. Den kändes lite spretig tidigare. Nu jobbar vi mer hand i hand med RF´s utvecklingsresor i Strategi 2025, säger kursledare Lisa Lamberg.

Lisa Lamberg har funnits med under lång tid och haft flera plattformsutbildningar. Förutom att hon uppskattar det mer kompletta innehållet, gillar hon även metoden att koppla på olika former av inlärningssätt. Och det är lite av vad den nya kursen handlar om, det vill säga att få jobba på olika sätt för att optimera inlärningen men i slutändan få en bra grund att stå på som ledare. Upplägget gagnar i slutändan såväl ledarna som utövarna.

Deltagarna träffas först en kväll och lär känna varandra och kursens innehåll. Sen vidtar cirka tolv timmars eget arbete innan det är dags för nästa fysiska träff, som är en heldag. Efter den fysiska träffen gör deltagarna en inlämningsuppgift som avslutning.

Vid kursen i Falun i oktober 2018 deltar bland annat Isak Jensen, 18 år från Falun, Linda Hysing, 39 år från Borlänge och Anna Riis, 36 år från Ludvika. Alla tre är ute efter att utveckla sig själva som ledare och människor och tycker just det fysiska mötet där man träffas och diskuterar ledarskap är viktigt. Det är utvecklande att möta ledare från andra idrotter och få möjlighet att bredda sig, säger de vidare. I Anna Riis fall var det ordföranden i hennes förening, Ludvika förening för idrott, som rekommenderade henne kursen.

- Det är lätt att bli smal i sitt ledarskap och den här kursen känns rätt för min del eftersom jag vill bredda mig och utvecklas, säger Anna Riis.

När Dalaidrotten var på besök under kursdagen på Scandic Lugnet var det högt i tak och kursledaren Lisa Lamberg framkallade livliga diskussioner. Just det engagemanget hoppas vi dessa nyutbildade ledare tar med sig vidare i sitt idrottsledarskap.

SISU Idrottsutbildarna i Dalarna var ett av de första distrikten som sjösatte den nya utbildningen med det varierande inlärningssättet och kursen kommer arrangeras minst två gånger per termin. Håll utkik på dalaidrotten.se för nästa kurstillfälle om du vill bredda ditt idrottsledarskap.

Skribent: Tobias Hedwall
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss