Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fortsatt positiv utveckling för Leksands tennisklubb - snart inleds tillgänglighetsanpassning för att öppna upp för rullstolstennis

I en intervju med Anders Olson som är ordförande för Leksands tennisklubb, berättade han vad föreningen redan har gjort i anläggningen samt planerna kring vad som kommer hända framöver.
  • Uppdaterad: 22 MAJ 2018 10:58

För ca fem år sedan inledde man en målmedveten satsning som gick ut på att investera i olika energibesparande åtgärder. Under de senaste fyra fem åren dessförinnan hade det blivit mer och fler aktiviteter i hallen, bl a genom att man stadigvarande börjat hyra ut till Leksands Baseboll/Softboll under vinterhalvåret. Klubbens intäkter kommer från en mix av fasta tennisabonnemang, lösa tidsbokningar, schemalagda barn- och ungdomsträningar i grupp, övrig banuthyrning – såsom inomhusträning för baseboll/softboll samt skolidrott, sponsring/reklamintäkter samt bidrag i form av LOK-stöd och kommunalt driftsbidrag. Efter ett antal goda år hade man lyckats spara ihop ett kapital som nu skulle investeras. Det fanns en del olika förslag och idéer och styrelsen valde att först satsa på något som skulle komma att betala sig själv i form av minskade kostnader över tid - energibesparande åtgärder.

Första steget var att låta termografera anläggningen med en värmekamera så att man visste var energiläckagen fanns och var det skulle vara mest gynnsamt att värmeisolera. Det ledde till ett projekt som man sökte och fick ett 50%-igt bidrag för via Dalarnas Idrottsförbund. ”Vi lät bl a spruta in 2-3 dm lösull på vinden och extraisolerade samtliga nödutgångar”, säger Anders Olson. Vissa tjänster köptes in och andra delar av arbetena hjälptes man åt att utföra själva. När projektet var färdigställt kände man att det varit väl investerade medel och insatser och man insåg samtidigt att man nu ville göra mer! ”Tyvärr visste vi inte där och då att man inte kunde erhålla ytterligare bidrag för fler energibesparande åtgärder direkt efter det första projektet. Nu valde vi ändå att också investera i ytterligare energibesparing i form av byte till LED-ljus över våra banor och i allmänna utrymmen. 

Det gav oss tre gånger så starkt ljus på banorna till en driftskostnad om endast ca 40% av vad den tidigare varit, jämfört med de gamla raderna av lysrör som förut satt över banorna. I samband med detta bytte vi också ut våra strålvärmare över banorna till nya och mer effektiva sådana”, berättar Anders vidare.

Förra sommaren (2017) förverkligades en annan dröm som länge funnits inom klubben. Med hjälp av avgörande ekonomiskt stöd från Leksands kommun och lokala Leksands Sparbank lät man bygga två nya grustennisbanor, ca fem minuters promenad från tennishallen. ”Det känns helt fantastiskt! De båda banorna ligger nu som ett vackert smycke i naturen i norra änden av idrottsområdet – dessutom i lä från det intilliggande skogsområdet och med sjöutsikt ner mot Siljan. Att vi dessutom fick in LED-strålkastare i budgeten, vilket gör det möjligt att spela även när börjar skymma, gör ju bara det hela ännu mer fantastiskt”, säger Anders Olson. 

Leksands tennisklubb påbörjar nu ett nytt projekt som ska skapa tillgänglighet och större möjligheter för alla som vill spela tennis. Samtidigt vill man logistiskt knyta samman klubbens båda tennisanläggningar. Lösningen för detta kommer att ligga i att inledningsvis bygga en ny, tillgänglighetsanpassad entré, belägen mot gatan och i riktning mot utomhusbanorna. 

”Den nya entrén och grusbanorna kommer att ge oss bättre förutsättningar för att bedriva barn- och ungdomsträningar under sommarsäsongen. Vi kommer att kunna ha träning utomhus när vädret tillåter och närhet till inomhusspel om det regnar”, säger Anders Olson. Samtidigt blir den nya entrédelen ett inledande steg mot en tänkt tillgänglighetsanpassning av hela tennishallen. ”Ja, och då kan vi på riktigt öppna upp för rullstolstennisspel på våra banor. Det ser vi fram emot!”, säger han.

För att kunna klara dessa förändringar ekonomiskt har man sökt medel från Dalarnas Idrottsförbund och Leksands kommun. Anders berättar vidare: ”För att kunna genomföra det här på ett bra sätt har vi valt att se det som två separata steg. Steg ett är den nya entrén och steg två blir den fortsatta tillgänglighetsanpassningen av lokalerna. Vi har bl a sökt, och redan erhållit löfte om ett 50%-igt stöd av det första steget via Dalarnas Idrottsförbund, vilket vi naturligtvis är oerhört glada och tacksamma för.”

Är du och din förening också intresserad av att söka Anläggningsbidrag? Läs mer här

Skribent: Vinita Roth

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss