Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

19-åringe Dennis Persson är med och hjälper till som ledare.

Borlänge Hockey öppnar båsdörren för nya

Som stor förening ville Borlänge Hockeyklubb engagera sig i nyanlända. En resa som inneburit hårt jobb men med många glädjeämnen.
  • Skapad: 18 JAN 2018 13:06

Borlänge Hockey har en stor och bred verksamhet och lag för nästan alla åldrar, i varje fall på pojksidan. När flyktingströmmen tog fart i Sverige var föreningen inte sena att haka på. Klubbchefen Johan Björklund fattade snabbt beslutet att starta ett integrationsprojekt och bjuda in nya på isen. Första året blev det dundersuccé med runt 15–20 killar och tjejer i gruppen.

- Det har varit fantastiskt kul och för oss var det självklart att vi skulle ta vårt ansvar som stor förening i Borlänge. Målet är att få in de nya i den ordinarie verksamheten eftersom det är så positivt på alla plan, säger Johan Björklund.

Projektet är inne på år två och första året hittade de deltagarna från två olika boenden i Borlänge. Där visade det sig att intresset var stort men i takt med att människorna flyttats runt och vissa lämnat Sverige under 2017, har detta år blivit tuffare.

- Ja, deltagarantalet har minskat eftersom boendena läggs ner så vi kommer få börja om lite nu med att rekrytera nya spelare. Vi har haft ett väldigt positivt stöd av SISU Idrottsutbildarna och Dalarnas Idrottsförbund under resans gång och de har hjälpt oss med ekonomiskt stöd och även personal att bolla med som vi är så tacksamma för, säger Johan Björklund

Trots att Johan nästan ”bor i ishallen” och har mycket på sitt bord, vill han själv inte släppa kontakten med deltagarna på isen utan har varit med på alla träningar. Men han framhåller att det är ett lagarbete som gjort verksamheten lyckosam.

- Vi har haft en fantastisk ledarsammansättning som gjort detta möjligt och jag hoppas på att vi fortsätter och hittar fler spelare som vill vara med, fortsätter Johan.

En idé som Dalaidrotten har är att kalla verksamheten ”Hockey Light” och bredda verksamheten så att fler än nyanlända får vara med. Föreningen avsätter en träningstid i veckan som nu men bjuder in alla som vill vara med och gärna med blandade åldrar. Framförallt kan de gå ut till de som inte hittat till föreningen ännu. Något som Johan nappade på under vårt samtal.

Johan Björklund har förresten många roliga minnen från åren de kört hockeyprojektet för nyanlända och kanske roligaste var det att se deltagarna på första träningen då de flesta av dem aldrig sett is förut. Han och hans medtränare var nästan tårögda när de såg reaktionen hos deltagarna.

- Det finns en stark positiv kraft i detta och det är så positivt för dem att få nåt att göra i sin svåra sits som dessa människor befinner sig i. Det starkaste minnet var nog när vi visade upp utrustningen första gången och de undrade varför vi Sverige sätter knivar under skorna när vi går ut på isen, kommenterar Henrik Korvanen som också hjälper till som ledare.

18-årige Abbas från Afghanistan som varit med från starten 2016. Han ler när han åker ut på isen och det syns att han trivs i den för honom nya miljön.

- Jag tycker allt med hockey är kul, säger han på knackig svenska och det är lätt att förstå vad dessa ispass betyder för honom och hans kamrater.

Skribent: Tobias Hedwall
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss