Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Åvestadalskolans skol-IF samverkar med idrotten

  • Uppdaterad: 15 FEB 2018 14:41

I början på 2018 inledde Åvestadalskolan skol-IF och Prästjordens FF ett samarbete, i syfte att få fler av eleverna på Åvestadalskolan föreningsanslutna. Skolidrottsföreningen har fått nytt liv genom att en av skolans pedagoger fått vara med och utveckla föreningen på arbetstid. Tillsammans med ytterligare två anställda på skolan arbetar de i team, för att skapa bra förutsättningar för skol-IF.

Vid två tillfällen i veckan, efter skoltid, erbjuds alla elever aktiviteter. Dessa tillfällen liknar den traditionella idrottsträningen för att eleverna lättare ska kunna känna igen sig om de börjar i en vanlig föreningen.

Vuxenstöden i skol-IF arbetar med att skapa rutiner för de administrativa delarna och med ungt ledarskap. Några elever från mellanstadiet deltar som ledare vid aktiviteterna för de yngre. Föreningen kommer skicka elever på föreläsning om regler inom fotboll. Det är ingen formell domarutbildning, men utbildningen leds av en elitdomare. Eleverna kommer att kunna döma matcher i skolan regi, exempelvis på skol-IF arrangemang. Fotboll är den mest populära aktivitet bland eleverna, men de har också haft en brottarförening på besök. Under våren kommer elever från högstadiet erbjuda dans för sina yngre kamrater. Åvestadalskolans skol-IF vill gärna få kontakt med fler föreningar som kan presentera sin verksamhet.

”Det finns många barn på skolan som vill ha en rolig fritidsaktivitet. Vi brukar säga, det spelar ingen roll vilken förening som kommer hit, de skulle lätt kunna rekrytera medlemmar här!”
(Ola Aspgren, Mattias Änstgård)

Eftersom fotboll är den aktiviteten som är mest populär på skolan, har vuxenstöden valt att bygga vidare på barnens fotbollsintresse. Under sportlovet kommer skol-IF, tillsammans med Prästjorden FF att arrangera en cup i Kopparhallen i Avesta. Alla elever i åren 3-6, både de som går på fritids och andra, bjuds in. Det kommer att räknas mål under matcherna, men inga tabeller kommer att sammanställas.

Priser kommer att delas ut för bästa Fair-play, både ett lagpris och ett individuellt pris. Jury för priserna är representanter från Prästjorden FF. Elever som genomgått regelföreläsningen kommer vara domare.

Under våren och sommaren kommer Prästjorden FF bjuda in till Fotbollsskola.

Vid alla dessa aktiviteter kommer det bli tillfällen till skratt, lek, samvaro, kamratskap m.m. Det vill säga, sådant som gör att man vill börja träna i en förening.

Verksamheten som beskrivs ovan, möjliggörs av ideellt arbete och arbete som utförs i tjänsten.

Dalaidrotten har hjälpt Åvestadalskolans skol-IF med strukturering av föreningen. Vi har varit en länk mellan föreningen och domarinstrukrörer för regelföreläsningar. Men framför allt stöttat och varit ett bollplank.

Skribent: Vinita Roth
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss