Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Aktiva lovdagar för Hedemoras unga

Samma vinnande koncept men med nytt namn. Hedemoras barn- och ungdomar har även denna sommar haft förmånen till ett roligt sommarlov på hemmaplan.
  • Uppdaterad: 16 AUG 2018 11:18

Det finns ingen bättre känsla än när barnen undrar om de inte kan få stanna längre och sen går hem med ett leende. Orden kommer från Fun Camps ena huvudledare Alexander Maleki, 26 år. Alexander pendlar från Falun till Hedemora för att vara med och bedriva den sommarverksamhet som sedan tre år tillbaka funnits i kommunen.

- Ja, förut hette det sommarbussen och det var faktiskt min tvillingbror som startade. I år fick jag i uppgift att byta namn och modernisera konceptet lite. Det är ofta över 30 barn som kommer varje dag. Många av dem som är med skulle annars bara cykla runt på gatorna eller kanske sitta inomhus, så det är bra att de har en mötesplats att gå till, säger Alexander Maleki.

Annars jobbar han i skolan under terminerna och känner därför de flesta som kommer till Fun Camp. Därigenom skapas en trygghet för barnen. Till sin hjälp har han också Peter Westlund och Mohamed Osman och samtliga är anställda av Hedemora kommun. Dessutom hjälper några feriearbetare till också vilket behövs för att ta hand om de många deltagarna.

Fun Camp arrangeras under tre timmar på eftermiddagarna nästan hela sommarlovet. Förutom vid Vasaliden i Hedemora håller kommunen verksamhet även i Långshyttan, Garpenberg, Vikmanshyttan och Stjärnsund. Hedemora kommun har ett samarbete med Dalarnas Idrottsförbund, där förbundet har stöttat idén eftersom vi jobbar med att få barn i rörelse.

Under sommaren följer ledarna ett förutbestämt schema och hinner ibland med två orter på samma dag. Aktiviteterna är anpassade för att locka så många barn- och ungdomar som möjligt. Programmet innehåller allt från traditionella aktiviteter som till exempel fotboll, pingis och kubbspel. Men sen också kryddat med mer ovanliga som bland annat Bumperball och ansiktsmålning.

När Dalarnas Idrottsförbund kom på besök var det dags för Archery Tag, som är en slags spökboll fast med pilbåge och mjuka pilar. Intresset var stort och barnen var ivriga att få på sig maskerna och lära sig reglerna. Deltagarna delades in i två lag. Spelet går sedan ut på att ”bränna” deltagarna i det andra laget genom att skjuta små lätta pilar på varandra. Istället för spetsar finns det en vadderad skumgummiyta längst fram men för säkerhets skull har deltagarna masker på sig. Några uppsatta föremål finns också på spelplanen att gömma sig bakom. Ett fartfyllt och roligt spel vilket visade sig på engagemanget på planen.

Vad är det mer som gör Fun Camp så lyckat?
- Det är enkelt att komma hit för ungdomarna och det finns inga krav på prestation. De stora barnen hjälper också de mindre vilket skapar en väldigt fin gemenskap. Dessutom är det ett bra integrationsprojekt, då barn från olika kulturer samlas. Men det roligaste i år var ett spontant vattenkrig som startade när det var fruktansvärt varmt. Då hade alla superkul, berättar Alexander Maleki.

Även deltagarna verkar nöjda. 11-åriga Hadi Noori är där med sina kompisar, syskonen Mahan och Mahdi Mirzaii. De har varit med nästan alla pass hela sommaren och tycker bäst om pingisturneringarna. De kommer från Afghanistan och har bott i Sverige i tre år. Förutom själva aktiviteterna uppskattar de alla nya kompisar som de träffat. Här fyller Fun Camp verkligen sitt syfte, med en kombination av fysisk aktivitet och ökade sociala möten.

Foto: Tobias Hedwall

 

 

 

Skribent: Tobias Hedwall
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss