Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ridningen tar ansvar i Svärdsjö

Ledarna i Svärdsjö Ridklubb upplever integration på flera sätt i sitt projekt för nyanlända.
  • Skapad: 01 NOV 2017 11:28

Camilla och Svärdsjö Ridklubbs ridskolechef Jenny Åsenlund drog efter hjälp från sin SISU-konsulent igång sitt integrationsarbete vintern 2017. Därigenom fick de också ekonomiskt stöd från Dalarnas Idrottsförbund. Efter några månader kan de se tillbaka på ett väldigt lyckat projekt. Inte minst för att de nya medlemmarna ingår i de ordinarie grupperna, vilket skapat integration på riktigt.

- De nya deltagarna visar sådan glädje över att få umgås i skog och mark och ta del av vår kultur. Dessutom är det kul att vi får killar till vår verksamhet, säger Camilla Tyllström.

Hittills har 13 pojkar medverkat i projektet som kommer pågå under vårterminen 2017. Åldrarna är mellan 7 till 21 år. Tränarna med Jenny Åsenlund i spetsen försöker prata svenska så långt det går även om språket ibland kan vara en utmaning. Det är ju en hel del termer och säkerhetstänk i ridsporten som de nyanlända inte var bekanta med till en början.

Svärdsjö Ridklubb är bara en i raden av föreningar som engagerat sig i integrationsarbete. För klubben kändes det viktigt att dra sitt strå till stacken och hjälpa till. I närområdet finns sen tidigare ett privat socialt initiativ som heter ”Bygden bryr sig” som klubben gärna ville delta i med. Genom samarbetet fick klubben ut sitt budskap och kunde rekrytera deltagarna. Vidare använde de sociala medier och gick ut på byn med flygblad för att skapa intresse. Förhoppningsvis fortsätter verksamheten framöver.

Då jag frågar Camilla Tyllström och Jenny Åsenland vad de minns mest från integrationsarbetet nämner de en kommentar som en av pojkarna utbrast efter ett ridpass:

- Jag mår bra ända in i själen när jag får umgås med hästen.

Ett fint uttryck för vad idrotten kan bidra med för att få människor att känna sig inkluderade och levande. 

Text: Tobias Hedwall

 

 

 

 

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss