Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Livsglädje genom fotboll i Ludvikaprojekt

  • Uppdaterad: 08 JUN 2017 14:39

Ett imponerande samarbete med fotboll som utgångspunkt har gjort livet meningsfullt för ett stort antal nyanlända i Ludvikatrakten.

Det går att förändra livet och skapa glädje och mening åt många människor. Till exempel genom fotbollsverksamhet för nyanlända som Thomas Fogelberg, Per-Arne Thunander och Jorge Nunez gjort i Ludvika. Idén till projektet startade 2015 i samband med den stora flyktingströmmen till Sverige.

Efter att Thomas och Per-Arne satt bollen i rullning insåg de tidigt att det inte räcker med kommunens hjälp. Istället etablerades ett samarbete med Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska Kyrkan. Samtidigt kontaktade initiativtagarna Multikulturella Idrottsklubben i Ludvika (MIL) och en styrgrupp bildades. Då började det hända det saker och bland annat kom Jorge Nunez in i verksamheten. Jorge drar ett stort lass som huvudledare och har blivit som en pappa för deltagarna. Till sin hjälp har han ytterligare cirka tio ledare som är med och tar hand om gruppen. Samarbetet med MIL ökade successivt och föreningen fungerar nu som huvudmotor. MIL hade sedan tidigare vana från arbete inom fotbollen genom sina serielag.

Projektledarna poängterar noga att det är ett team bakom den lyckosamma satsningen. Från början var ambitionen att även få med kvinnor på träningarna men hittills har bara killar deltagit. En kulturell lärdom som de dragit. Inledningsvis erbjöds fotbollsspel två gånger per vecka men drogs ner till en gång. I skrivande stund har runt 60 träffar arrangerats sen i mars 2016 vilket imponerar. Deltagarna hämtas från sina respektive boenden och skjutsas till spelplatsen med buss. Träningarna har bedrivits både utomhus och inomhus beroende på årstid.

  • Vi var alldeles överväldigade av intresset. När vi körde igång hade vi stadigt 60 till 70 deltagare och säkert över 100 personer har varit med. Hälften har droppat av så nu har vi runt 30 personer som spelar regelbundet, berättar Thomas Fogelberg och Per-Arne Thunander.

För att komma igång med projektet besökte Thomas och Per-Arne flyktingförläggningar i Ludvika med omnejd och fick positiv respons från föreståndarna. Den påtagliga tristessen som dessa människor upplevde var lätt att ta till sig och gjorde det naturligt att engagera sig. De människor som bor på förläggningarna behöver helt enkelt något annat att tänka på.

  • Vi var självklart lite osäkra på vilket bemötande vi skulle få men det har varit oerhört mycket tacksamhet och glädje från människorna vi mött. Vi kände direkt att vi hade en funktion att fylla och detta har blivit en stor del av våra liv och en erfarenhet vi inte skulle vilja vara utan, fortsätter Thomas och Per-Arne.

Efter den positiva starten inleddes också ett samarbete med KFUM Ludvika vilket gjorde pappersarbetet mer strukturerat och det blev enklare att till exempel söka projektmedel. Bland annat fick de under 2016 stöd från SISU/Dalarnas Idrottsförbund som möjliggjort en fortsättning på projektet. När vi pratar om framtiden poängterar Thomas Fogelberg att han bara ser detta som en början och han hoppas på att ännu fler blir intresserade. Framöver vill Thomas och Per-Arne även starta verksamhet för de som redan fått asyl i Sverige.

  • Visst har det funnits många utmaningar, inte minst med logistiken, men glädjen att få hjälpa andra tar över. När väl den tunga biten med allt det praktiska lagt sig har det fungerat väldigt bra, konstaterar projektledarna.

Text och bild: Tobias Hedwall

 

 

 

 

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss