Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fler svingar racketen i Rättvik

  • Uppdaterad: 30 MAR 2017 11:28

Integrationsprojektet i Rättvik har fått liv i badmintonklubben på orten. Inspireras av ett bra exempel vad ett projekt för nyanlända kan skapa för föreningen och samhället.

Av alla goda integrationsprojekt inom idrotten har Rättvik Badmintonklubb lyckas nå integration ”på riktigt”. Klubben har på kort tid samlat både nyanlända och ordinarie medlemmar vid gemensamma träningar och en fin gemenskap har vuxit fram:

  • Vårt projekt kom väldigt lägligt i tid då vi ville få igång ungdomsverksamheten och bli fler juniorspelare i klubben. Med de nyanlända har vi ökat i antal, vi nu är upp emot 25 ungdomar i klubben, berättar initiativtagaren till projektet Kristofer Rönnlund.

De nya badmintonspelarna, som i nuläget bara är killar, får möjlighet att träffas och träna två gånger per vecka. Ibland är det hela tolv nya ungdomar med, främst från Afghanistan och Irak. På loven har klubben också börjat med prova-på träningar i sporthallen för de lediga ungdomarna. Träningarna har främst ett motionssyfte men fler och fler vill lära sig teknik och regler. Kristofer beskriver badminton som en perfekt integrationssport, då sportens karaktär är ”snäll” och det blir en naturlig dialog mellan spelarna. Det blir ju heller inga närkamper som i vissa andra sporter. En fördel är också att de nya spelarna är just nya och inte har spelat förut. Det skapar en ömsesidig respekt mellan dem.

Det är ingen slump att det var just Kristofer Rönnlund som startade detta projekt. Även om han inte tränat badmintongrupper tidigare utan bara varit aktiv spelare, men han arbetar på ett HVB-hem (Hem för vård eller boende). Han arbetar även som lärare och kommer ofta i kontakt med ungdomar och har sett behovet av integration för Rättviks nyanlända.

Vad har då varit utmaningen i projektet?

  • Det svåra har varit att hålla kontinuitet och få personalen på boendena med på tåget. Sen finns det mycket oro i killarna eftersom de inte vet om de får stanna på orten. Men det är så kul för de som är med växer som människor hela tiden och jag blir glad när jag ser hur de integrerar med varandra, säger Kristofer.

Rättviks Badminton och Kristofer hoppas fortsätta med träning för nyanlända framöver, han ser sig själv öka sitt engagemang som ledare i klubben så ungdomsverksamheten kan utvecklas. Han har vidare förhoppningar om att några av dem blir ledare så småningom och kan hjälpa till i verksamheten. Han tackar avslutningsvis SISU Idrottsutbildarna i Dalarna och Dalarnas Idrottsförbund för den ekonomiska stöttning som gjort att klubben kunnat köpa in utrustning och halltider mm.

 
  • Vi hade inte klarat detta projekt utan hjälp,
    konstaterar Kristofer (se bilden).

 

 Text och bild: Tobias Hedwall

 

 

 

 


Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss