Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Avesta Tennis slår slag för integration

Avesta Tennisklubb har fått hela 50 nya spelare sen starten av projektet med integrationstennis. Den nya verksamheten har fått liv i tennishallen även på dagtid och målet är att det blir ordinarie verksamhet i framtiden.
  • Skapad: 01 NOV 2017 10:57

Verksamhetsledaren och chefstränaren för Avesta TK Fredrik Liljegren pustar ut efter en lektion. Han konstaterar nöjt att klubben mår bra och det finns intresse för tennis i staden. Tack vare samarbete med kommunen, SISU Idrottsutbildarna  och Dalarnas Idrottsförbund har föreningen tagit emot cirka 50 nya tennisspelare. Deltagarna är nyanlända, främst från Mellanöstern.

- Det har gått riktigt bra direkt från startskottet trots att det är första gången vi har rekryterat spelare utifrån. En del var lite skeptiska när vi satte igång eftersom våra spelpass ligger på dagtid men det har visat sig gå över förväntan, säger projektledaren Fredrik Liljegren.

- Visst har det varit en del kommunikations- och språkproblem till en början men när det lade sig så har det funkat smärtfritt, fortsätter han.

Projektet startade i samarbete med Avesta kommun 2016 och klubben rekryterade många deltagare från Markusskolan och Internationella Föreningen i Avesta (Krylbo). När sedan kommunens bidrag tog slut inför 2017, kontaktade Fredrik SISU Idrottsutbildarna och Dalarnas Idrottsförbund som ställde upp med medel så att verksamheten kunde fortsätta.

- Det vore skönt om vi kan få in ledare från detta gäng så verksamheten kan leva vidare och bli självförsörjande, säger Fredrik Liljegren.

Klubben hoppas att projektet uppgår i ordinarie verksamhet vad det lider. För tillfället är det ungefär lika många killar som tjejer och många av dem är vuxna. Det som glädjer Fredrik extra mycket är att en handfull av dem redan har kommit med i olika gruppspel som klubben arrangerar kvällstid.

För att ta emot den stora mängden spelare har klubben avsatt 14 timmar per vecka i hallen. Förutom Fredrik jobbar Andreas Nilsson från Gävle som tränare. Andreas jobbar även med klubbens ordinarie spelare. Dessutom fick de in Mohamad Esam Rouba i projektet som ledare. Mohamad är även engagerad i integrationstennisen i Norbergs TK. Han hoppade dessvärre av inför vårterminen 2017 på grund av ändrade tider i skolan.

Till våren och sommaren fortsätter klubben utomhus och det blir spännande att följa deltagarnas framfart på banan. Då klubben förfogar över många utomhusbanor, kan säkert deltagarantalet öka ytterligare.

Text och bild:  Tobias Hedwall

 

 

 

 

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss