Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Av elever för elever

  • Uppdaterad: 04 SEP 2017 20:08

Detta är ett motto som eleverna i skolidrottsföreningar i Dalarna aktivt arbetar efter. Skolidrottsföreningar ligger många gånger bakom aktiviteter som sker i skolorna exempelvis, Lek och skoj, Skridskolek, Funbattle-turneringar, Ridtävlingar, Premiumläger m.m.

Elever som är med i en skolidrottsförening tar stort ansvar, de är kreativa och agerar förebilder för de andra eleverna. Det är en stor ära att bli utvald till styrelsen och representera sin skolas skolidrottsförening.

Skolidrottsföreningar stäcker sig mellan låg- och högstadiet. Vissa elever visar redan i tidig ålder ledaregenskaper och driv, det finnas elever som redan tidigt vet att de vill bli t.ex. ordförande i sin skolidrottsförening. Engagerade elever får möjligheten att åka på Premiumlägret som arrangeras av Skolidrottsförbundet. Det är ett roligt tillfälle där eleverna träffas för utbyte och går utbildningen Unga leder unga.

Vissa skolor väljer att tilldela arbetsbevis eller diplom, som överräcks i samband med skolavslutningen. Att kunna visa upp ett arbetsbevis från en skolidrottsförening för framtida arbetsgivarna kan i vissa fall vara avgörande. Arbetsbeviset berättar för arbetsgivaren att du som person bryr dig om andra, har en stor förmåga att planera samt genomföra arrangemang och framförallt att kunna leda andra mot ett gemensamt mål.

Skolidrottsföreningar arbetar på olika sätt, här ett exempel från i våras då Svärdsjö skolidrottsförening genomförde en ridtävling.

Tävlingen arrangerades av ett par initiativtagande tjejer som själva brinner för ridsport. Arbetsgruppen bestod av både killar och tjejer som med stort engagemang arbetade för att genomföra aktiviteten. Under själva tävlingsdagen bestod arbetet bl.a. av att kratta marken som hästarna skulle tävla på, bygga hinder m.m. Det blev ett lyckat arrangemang där entusiaster fick erbjuda andra elever möjligheten att testa eller visa upp det de kan.

Skribent: Vinita Roth
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Eva Palm Uhlin
Projektledare
Rörelsesatsning i skolan

010-459 03 13
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss