Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Vansbrokillarna Axel Johansson och Fred Elofsson hittar nya aktiviteter på Fritidsbanken i Vansbro.

Fritidsbanken hittar in i nya kommuner

Fritidsbanken expanderar i hela landet, så även i Dalarna. I Vansbro och Hedemora finns två av Sveriges Fritidsbanker där du kan låna sport- och fritidsutrustning gratis. Snart är Smedjebacken och Borlänge också redo att starta med hjälp av Dalaidrotten.
  • Uppdaterad: 21 DEC 2017 10:48

Såhär välfyllt kan det vara i en Fritidsbank.
Såhär välfyllt kan det vara i en Fritidsbank.

En fritidsbank är närmast att beskriva som ett välfyllt bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar istället för böcker. Många människor får genom Fritidsbanken chansen att prova aktiviteter de drömt om vilket medför många timmars rörelseglädje. Alla får låna utrustningen gratis i två veckor och det finns ett brett utbud i en Fritidsbank. Utseendet i lokalen liksom läget och miljön ska vidare vara lockande för låntagaren. Syftet är att alla människor, oavsett ålder eller andra förutsättningar, ska få möjlighet att prova något som ser kul ut. Verksamheten genererar såväl folkhälsa som smart återbruk. De senare eftersom prylarna i en Fritidsbank är skänkta av privatpersoner.

Expansionen av Fritidsbanker i Sverige är närmast lavinartad. Sedan starten år 2013 då Sveriges första öppnade, har i skrivande stund 53 stycken utlåningsställen slagit upp sina dörrar. Med nästan en nyöppning i veckan och cirka 100 stycken som står på glänt, kan vi bara konstatera att ”det går bra nu”. Riksidrottsförbundet har också nyligen bestämt att fortsätta stödja denna verksamhet vilket tryggar framtiden.

I Dalarna finns verksamheten vid Järnvägsgatan i Vansbro och i Vasahallen i Hedemora. I Hedemora har invånarna haft lite svårt att hitta till sin Fritidsbank, vilket vi i Dalarnas Idrottsförbund försöker råda bot på genom att stödja dem på olika sätt. Där har kommunen bland annat fått medel till marknadsföring med mera för att synliggöra sin fina Fritidsbank. Har du inte varit där så passa på att ta ett besök, ingången är till höger om entrén till själva sporthallen Vasahallen.

Nya kommuner som kommer starta Fritidsbank i Dalarna inom kort är Smedjebacken och Borlänge. Här har Dalaidrotten genom ett fruktsamt samarbete med respektive kommun kommit vidare och planerar öppning i dessa orter under vintern/våren 2018. Förutom samarbete med kommunerna är Svenska kyrkan en bra samarbetspartner och kontakter är tagna med bland annat Svenska kyrkan i Leksand. De flesta av Dalarnas kommuner har nu visat intresse för verksamheten.

Förutom Fritidsbanken finns det ett par så kallade Sportotek i bland annat i Orsa och Avesta. Ett fint initiativ i Dalarna har också nyligen tagits i Malung i den lilla byn Öje. Där har föreningen Öje IF planerat massor av roliga aktiviteter under vintern. De kommer också ha öppet ett utlåningshus för vinterutrustning vid sin Öje Winter Arena vid Öjesjön.

Dalaidrotten intensifierar sitt arbete med Fritidsbanken framöver och de kommuner som önskar öppna erbjuds stöttning av oss i form av ekonomisk- och personlig hjälp. Kontakta projektledare Tobias Hedwall på Dalarnas Idrottsförbund om du vill veta mer om verksamheten och om hur ni kan komma igång i er kommun. 

Skribent: Tobias Hedwall
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss