Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Jens Andersson får välförtjänt uppmärksamhet för sin härliga utvecklingsinsats.

Nyanlända får plats i Orsa-fotbollen

  • Uppdaterad: 03 OKT 2016 10:06

Tack vare bidrag från Dalaidrottens integrationsprojekt lever nu fotbollen upp i Orsa. Men det funkar inte utan att någon tar tag i det. Läs och inspireras av Jens Andersson och hans framgångsrika fotbollsverksamhet i norra Dalarna.

Orsa är en ort som tagit emot många nyanlända de senaste åren. Då Jens Andersson som bor i kommunen såg att det fanns behov av aktiviteter för dem var det inte långt från ord till handling. Han ville starta ett utvecklingslag i fotboll med en tydlig koppling till integration, och sökte hjälp både hos Orsa IF FK och sedan Dalaidrotten.

– Jag ville göra en insats för bygden och skapa något för de nyanlända som kommit hit till Orsa, säger Jens Andersson.

Klubben var intresserad så kort därefter gick han in i styrelsen och sökte bidrag från bland annat Dalaidrotten. Hans ansökan hos oss beviljades och arbetet kunde börja. Efter att ha spridit information bland boenden var intresset över förväntan och de 25-30 spelarna fick delas in i två lag.

– De flesta av killarna kommer från Afghanistan, Syrien, Irak och Somalia och många av dem tar allvarligt på sin fotboll. Mycket av tiden har ägnats åt att sätta gränser och förklara min filosofi ”att alla ska få vara med”, säger Jens Andersson.

Just att hantera de ofta språkrelaterade konflikterna mellan spelarna har varit den stora utmaningen för Jens. Men han har genom hela resan känt en oerhörd glädje och tacksamhet från deltagarna.

Bidraget från Dalaidrotten har i första hand gått till utrustning men då laget anmälde sig i den populära integrationsfotbollsserien på Sollerön, behövde de även pengar till transporter och anmälningsavgiften, något de kommer att behöva hjälp med även framöver.


Även på planen har det gått bra för utvecklingslaget.

Hur har klubben då kunnat dra nytta av detta projekt?

– Klubben har fått 14 nya medlemmar och tre av dem har gått in i A-laget. Sen har några av de yngre killarna gått in i våra ordinarie ungdomslag. Ett av målen är ju att dessa killar ska komma in i svenska samhället, förklarar Jens.

Hur ser då framtiden ut? Det svåra är att du inte vet vilka personer som kommer stanna i Sverige, förklarar Jens. Han hoppas kunna fortsätta med utvecklingslaget då han identifierat fyra spelare som fått ledarroller och kan hjälpa till och driva det vidare. Sedan har han planer på att hjälpa ensamkommande flyktingbarn på ortens EKB-boende med att starta ett lag i futsal. Ett nytt spännande projekt som han vill ta tag i framöver.

Text: Tobias Hedwall

 

 

 

 


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Tobias Hedwall
Projektledare, Fritidsbanken

010-459 03 12
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss