Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Falu BS Bandyfritids har fått liv igen

Efter några års uppehåll har Falu BS dragit igång sitt lyckosamma Bandyfritids. Ett bra exempel på när föreningen, skolan och näringslivet samarbetar.
  • Uppdaterad: 08 DEC 2016 14:02

Det fullständigt sjuder av aktivitet på Lugnets bandybana vid Falu Bandysällskaps nystart av sitt Bandyfritids. Att se över 100 barn motionera tillsammans i friska luften en solig novembertorsdag ger riktigt goda vibbar. När du dessutom vet att skolan, näringslivet och föreningslivet samarbetat känns det extra bra:

- Det är fantastiskt att så många barn har nappat på bandyfritids. Vi har i år upp emot 150 barn anmälda från de flesta av Faluns innerstadsskolor och fler skolor står på kö för att vara med i projektet, berättar klubbens ordförande Annika Stålberg.

- När vi anställde vår nya klubbchef kunde vi dra igång igen och jag ser att vi som förening har en viktig uppgift att fylla i samhället. Sen är det ju ett utmärkt tillfälle för oss att rekrytera och fylla på med spelare till våra ordinarie lag, fortsätter Annika.

Efter en konkurs för några år sedan gjorde klubben en nystart år 2013 och i år anställdes klubbchefen Jennifer Zetterberg. Hon är liksom Annika Stålberg högst delaktig till att bandyfritids dragit igång igen. Även Jennifer kände en oerhörd glädje under premiärdagen:

- Det liksom spritter i hela kroppen av förväntningar och det känns helt fantastiskt att vi äntligen startar, säger Jennifer samtidigt som hon hastar ut för att ta emot de första deltagarna.

Sedan går allt i en rasande takt. Mackor ska bres, saft ska blandas och helt plötsligt kryllar det av barn på banan. Barnen kommer med bussar från sina respektive skolor och får hjälp av sin fritidspersonal att få på sig utrustningen. För några av dem är det faktiskt första gången på skridskor.

Själva ledarna på plan har hämtats från Hagströmskas Bandygymnasium och ställer upp som ett led i sin utbildning. Något som självklart underlättar arrangemanget.  Falu BS har även historiskt varit lyckosamma med sponsoren och även denna gång fått hjälp av Kopparstadens bostadsbolag samt av Dalarnas Försäkringsbolag och ICA Maxi. Vidare har de fått ekonomiskt stöd från såväl Svenska Bandyförbundet som Dalaidrotten.

Projektet kommer att hålla på under tio torsdagar med uppehåll när skolorna tar jullov. Under avslutningen i februari blir det en ”kompiscup”, där alla får chans att spela bandymatcher på skoj.

En som också hjälper till bakom kulisserna är Faluns gamle bandyprofil Hans-Olov Pettersson, i bandykretsar kallas ”Hopen”. Han riktigt ler när han ser barnen i full aktivitet:

- Det här får en att tänka tillbaka på den gamla härliga kvarterskänslan när massor av barn kommer ut och rör sig tillsammans oavsett om man är pojke eller flicka och aldrig har åkt förut. Här kan alla åka på sin nivå. Det ger också en riktig goodwill åt klubben så jag ser det bara positivt, säger Hans-Olov.

Mörkret börjar sänka sig över banan. Men barnen fortsätter åka och när glädjen lyser i ögonen är det lätt att se värdet av verksamheten. Förhoppningsvis tar fler efter bandyklubbens koncept.

Text och foto: Tobias Hedwall

 

 

 

 


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Tobias Hedwall
Projektledare, Fritidsbanken

010-459 03 12
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss