Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Damlag i Söderbärke, tack vara integration

  • Uppdaterad: 04 JUL 2016 13:35

Söderbärke GOIF är en liten idrottsförening i Södra Dalarna.  En mindre ort som tillhör Smedjebackens Kommun och som gränsar till Västmanland.  Söderbärke GOIF är en flersektionsförening, de har en egen fotbollsanläggning Bärkevallen med klubbhus och på orten finns också en ganska nybyggd aktivitetshall. De har bl.a. fotboll, innebandy, gymnastik och skidor i sin verksamhet. De arrangerar bingo på somrarna och även landslagets fotbollskola i samarbete med Svenska Kyrkan.

Klubben har på senare år drabbats av några mycket tragiska händelser som påverkat verksamheten och människorna i föreningen djupt. Vilket har inneburit att energin och kraften gått på sparlåga och sorgearbetet har fått tagit sin tid.

På en mindre ort som Söderbärke är det också svårt att behålla ungdomarna efter årskurs 9. Det är näst intill omöjligt att kunna ha herr- eller damlag, d.v.s. seniorverksamhet. Men nu ser klubben en ljusning, äntligen har de fått ihop ett damlag.

Tack vare eldsjälen och idrottsledaren Erik Eggen och ett telefonsamtal i början på januari, har klubben nu ett damlag i serien med 24 damspelare. Samtalet handlade om att några tjejer kommit hit som flyktingar, men de fick inte spela fotboll i ett lag i en grannkommun, de frågade om de var välkomna till Söderbärke GOIF, och det var de!  Från början av januari vara de fyra tjejer och när ryktet spred sig att Söderbärke GOIF skulle starta ett damlag, där alla var välkomna oavsett nationalitet eller fotbollsbakgrund, så kom det fler och fler som ville vara med. Tjejerna som bor i Söderbärke och som tidigare inte kunnat spela och träna p.g.a. av att de var för få har nu lagkamrater från Afganistan, Iran, Eritrea, Albanien, Ryssland, Syrien och Somalia.

Några bor I Norberg och Fagersta och för att de ska kunna träna, hämtar Erik och ibland även hans fru tjejerna i egna bilar. Något som uppskattas otroligt mycket av tjejerna.

Söderbärke GOIF har sökt bidrag för sitt integrationsprojekt från kommunen och från Dalarnas Idrottsförbund och har på så sätt kunnat köpa in bollar, matchställ till laget och de har finansierat resorna för att hämta tjejerna.

De spelar inte bara fotboll, de ska exempelvis träffas och ha en grillkväll i juli för att umgås utanför fotbollsplanen och lära sig mer om Sverige och språket.

En del i planen är också att försöka få igång ett herrlag till nästa säsong, nu när orten fått fler innevånare. Vi håller tummarna att det blir så.

Text: Karin ”Knalin” Boström


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Karin Boström
Idrottskonsulent

010-459 03 05
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss