Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

VM – Mer än bara skidtävlingar

Skid-VM handlar om så mycket mer än bara skidtävlingar. En rad projekt och kringarrangemang har genomförts för att ge mervärde åt besökarna i hela Dalarna under VM-dagarna. Inom projekten knyts olika organisationer och aktörer i Dalarna samman för att bidra till ett VM som överträffar alla förväntningar.
  • Skapad: 19 MAJ 2015 10:31

Förväntningar som med råge infriats. Publiksuccé och ett Falun som fullkomligt kokat av VM är ett faktum. Nu återstår att se vilka mervärden som dröjer sig kvar i vår region efter ett evenemang som storleksmässigt aldrig tidigare genomförts i Dalarna. Året som gått har i hög grad präglats av de stundande VM tävlingarna och Dalaidrotten har i samtal och på mötesplatser runt om i Dalarna fört diskussioner om Skid-VM och evenemangens betydelse generellt för idrotten i länet.

Vår viktigaste målgrupp är idrottsföreningarna och intresset och engagemanget hos medlemmarna har visat sig vara högst individuellt. Eftersom långt ifrån alla föreningar i Dalarna haft en aktiv roll i evenemanget har engagemanget inte varit detsamma som om föreningslivet utgjort en volontärplattform till exempel. Skid-VM organisationen har i sin volontärrekrytering i första hand rekryterat enskilda individer.

De runt 1 500 volontärer som varit på plats under VM-dagarna kommer från olika platser runt om i landet och också från andra länder. Det ställer nya krav på information, utbildning och samordning. Dalaidrotten har haft förmånen att få följa den fyra år långa processen fram till den volontär Kick Off som genomfördes den 31 januari 2015. Bra teknik och digitala lösningar har varit avgörande för att få informationsflödet att fungera och kunna ge volontärerna en bra utbildning. Att bygga en nätbaserad utbildning ställer höga krav på teknik och god pedagogik. I ett så stort evenemang som VM är det en stor utmaning att nå 1 500 volontärer med olika funktioner med adekvat information och en generell utbildningsnivå anpassad för hela gruppen.  Att dessutom skapa engagemang och kanske det viktigaste av allt, att få volontärerna att sluta upp kring en gemensam värdegrund och ett förhållningssätt som ska prägla Skid-VM i Falun 2015, är kanske en ännu större utmaning. Responsen på den utbildning som varje enskild volontär fått genomgå har varit mycket positiv.

Idrottens egen utbildningsorganisation - SISU Idrottsutbildarna, har visat intresse för utbildningen och med hjälp av Dalaidrotten följt VM-arbetet. Processen kring framtagande av egna lösningar för att i framtiden kunna tillgodose idrottens behov av liknande utbildningslösningar är igång.

Text: Eva Lignell, verksamhetsledare


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Eva Lignell
Verksamhetsledare

010 459 03 06
This is a mailto link

Falun 2015 Aftermovie

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss