Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Skol-Sprinten - coolt, häftigt och lärorikt!

Ett pilotprojekt genomför av Dalportens OL som finansierats i huvudsak med medel från Idrottslyftet.
  • Skapad: 19 NOV 2014 14:45

Skol-Sprinten-logo-web

Den himmelsblåa handledskompassen på vänster hand. Den neonfärgade ”touch free taggen” på den högra. Färgglad, nyritad karta direkt från tryckeriet i båda händerna. Kartan passad. Rött till rött. Var är vi? Var är kontrollen? Orientering på riktigt. Coolt!

Full fart till första kontrollen. Flashen från taggen bekräftar stämplingen. Passar kartan. Kompassens röda nål mot kartans röda kant. Stenen på gräsmattan! Läraren pekar österut. Var finns den på kartan? Eleverna funderar. Vrider kartan. Sneglar på kompisens tumgrepp. Där, där är den och pekar energiskt på en svart punkt. Bra! Någon mer som vet?  Orientering på riktigt. Häftigt!

Andra kontrollen. Hur springer vi då? Ditåt!! OK, då ses vi där. Full fart igen. Någon tar täten, hittar en kontroll.  Några andra tvekar. Kollar kartan, rött till rött. Ändrar riktning och hittar rätt kontroll. En luring är utplacerad vid ett annat träd och diskussion uppstår. Orientering på riktigt. Lärorikt!

När får jag springa själv? Jag kan, jag vill och detta är ju kul. Först en introbana, därefter ”Utmaning 1” och sedan ”Utmaning 2”. 40 minuters intensiv aktivitet och 60 kontroller har man hittat som mest. Svettiga, leende ungar får mig att smälta. Jag blir varm inombords och jag är lycklig att jag får uppleva denna otroliga glädje och respons hos ungdomarna. Kommer du imorgon också? Jag är smått chockad. Sprint på skolan. Orientering på riktigt. Fantastiskt!

Får jag springa en bana till? Har jag alla rätt? Sprang jag snabbare än förra varvet? Frågorna haglar. Jag scannar av taggen, river av sträcktidsremsan och ger den till den nyfikne pojken med långa löparben från Somalia. Jag vill börja med orientering, säger han spontant. Kul! Kom till vår träning ikväll. Vi är på samma plats. Men nya utmaningar förstås! Tjabba, vi ses ikväll! Skol-Sprinten har nått fram. Orientering på riktigt. Coolt, häftigt och lärorikt.

Skol-Sprinten är ett pilotprojekt, genomfört av Dalaportens OL och finansierat i huvudsak med medel från Idrottslyftet. På elva skolor i Avesta, fyra skolor i Borlänge och en skola Säter har Skol-Sprinten genomförts på låg- och mellanstadiet. Över 3000 elever har sprungit som jagande hundar efter flyende fåglar. Dom har hittat och stämplat vid 120 000 orange-vita kontroller och 650 m kvittens har skrivits ut.

Approachen till orientering har dramatiskt förändrats. 90 % bland ungdomarna tyckte att upplägget var ”mycket kul”, 8 % ”kul” och 2 % ”OK kul”. Sprintorientering på skolan är värdefull och en viktig nyckel för svensk orientering att växa genom.

Kartkunskap är idag en viktig del av skolans läroplan och idrottslärarna behöver både hjälp med läromedel och hjälp med att genomföra sina lektioner på ett inspirerande sätt. Alla klubbar kan här göra en fantastisk insats som både gynnar skolans verksamhet och orienteringssportens utveckling av att rekrytera och behålla. Sprintorientering har sina fördelar i jämförelse med skogsorientering och kan med fördel användas att hjälpa skolan nå sina mål samtidigt som vi blir fler som gillar att springa orientering.

Sprintorientering på skolans område är både känt och tryggt för eleverna. Många detaljer, ständiga riktningsförändringar och ofta feedback när man hittar den orange-vita skärmen är några väldigt bra pedagogiska redskap för att eleverna ska förstå kartan och hitta fram mellan kontrollerna. Springer man fel är det bara att komma tillbaka till starten och börja om igen. Sprinten är överlägsen skogsorientering att lära sig orientering på ett snabbt och enkelt sätt. Dessutom är det väldigt, väldigt roligt!

Genom projektet kan respektive skola få tillgång till en kvalitetssäkrad karta och pedagogiska övningar på ett prisvärt sätt. Klubbarna ser till att uppdatera kartorna inför varje termin och klubbarna genomför ”riktig orientering” i samverkan med skolan.

I samarbete med arrangörerna av VM 2016 i Strömstad och Tanum har vi en vision att slå ett nytt Guinness World Record. Det nuvarande rekordet är från VM i Schweiz 2003 då 207 979 ungdomar på 1381 platser sprang en orienteringsbana.

På 2000 platser runt om i vårt avlånga land vill vi se massor av ungdomar springa Skol-Sprinten.  Det gamla rekordet skall slås! 250 000 orienterande ungdomar är vårt tuffa mål.

Konceptet är framtaget, inspirationen och entusiasmen finns. Nu är det bara att kavla upp ärmarna och börja jobba med ett av det roligaste som finns, orientering på riktigt.

Coolt, häftigt och lärorikt! Vill du vara med?

Text: Göran Andersson för Dalportens OL, 070-601 53 26


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Catharina Jonsson
Verksamhetsledare

010-459 03 01
This is a mailto link

Idrottslyftet – Rekrytering

Idrottslyftet - Idrotten vill

Mer om Idrottslyftet

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss