Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Projektet Eventkompetens

  • Skapad: 01 MAR 2016 11:14

Upprinnelsen till projektet är efterfrågan på volontärsutbildning i samband med större evenemang. Det har genomförts utbildningar, men det har blivit kostsamt då det ofta rört sig om många personer som utbildats.

Samtidigt med ett behov av volontärsutbildning fanns det även behov av utbildning inom alla områden som rör evenemang. Ett sätt att få till en komplett utbildning inom event var att göra en ansökan till ESF (europeiska socialfonden). I det inledande skedet och före ESF gjort sin utlysning av ansökan, var meningen att projektet skulle vända sig till anställda inom idrotten i distriktet. När sedan utlysningen kom visade det sig att det var bara anställda i mindre företag (1 till 9 anställda) som man kunde söka för. I det läget hade redan två förstudier gjorts.

I en förstudie kartlades antal anställda inom idrotten i Dalarna. Det visade sig att det fanns mer än femhundra som hade sin huvudsakliga inkomst från en idrottsförening. Det var en stor spridning på vilka arbetsuppgifter de anställda hade, allt från vaktmästare till klubbdirektör.

Den andra förstudien var att kartlägga alla evenemang i Dalarna och även här var det en stor spridning. För att räknas som stort evenemang skulle något av kriterierna uppfyllas som var deltagare, publik eller gästnätter. Det finns evenemang som har få deltagare, men stor publik som t.ex svenska rallyt. Det omvända är Vasaloppet med sextiotusen deltagare, men inte fullt lika mycket publik och sedan finns det evenemang som håller på en längre tid och det blir många gästnätter som Furudals ishockeyskola med 13 200 gästnätter. 

Vi lyckades på kort tid få 50 företag från Dalarna som i någon form sysslar med event, att göra en intresseanmälan. För att få en så stark ansökan som möjligt togs kontakt med Gävleborgs län och Värmland som hoppade på projektet och en ansökan kunde skickas in. Ansökan beviljades och arbetet med att besöka alla företag påbörjades. Vid besöken ställdes några enklare frågor samt önskemål på kurser och då hade vi redan gjort ett kurslandskap med förslag på kurser och innehåll.

Allt sammanställdes och det har nu blivit ett kursprogram med kurser i Gävleborgs län, Värmland och Dalarna. Under 2,5 års tid ska det utbildas i allt som tillhör event både stora som små. Samtidigt som det finns förhoppning om att många nya kontakter kommer att knytas och att det sker ett erfarenhetsutbyte.

På Dalaidrottens hemsida kan man läsa mer om projektet och även se vilka kurser som är aktuella.

Länk till eventkompetens

Text: Stefan Olsson, idrottskonsulent

 

 


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Stefan Olsson
Idrottskonsulent

070-258 55 21
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss