Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottslyftet – Rekrytering

  • Skapad: 04 JAN 2016 08:10

Satsningar inom detta område ska förutom att ge barn och ungdomar möjlighet att prova på olika idrotter även bidra till att idrottsrörelsen ökar i antalet aktiviteter och utövare. För att lyckas med detta måste vi fundera på hur vi ska rekrytera dessa barn och ungdomar. På vilket sätt bjuder vi in dem till föreningens ordinarie verksamhet? Vilka aktiviteter erbjuds när dessa nybörjare kommer till den första träningen? Finns det någon som tar emot dem och hjälper dem till rätta?

Vill vi rekrytera barn och ungdomar så måste vi tänka till kring hur vi gör det!

Under de år vi beviljat stöd för rekryteringsaktiviteter via Idrottslyftet så kan vi konstatera att om man ska bli intresserad av en idrott är det betydelsefullt om man får prova den vid flera tillfällen. En gång räcker sällan för att väcka ett intresse.

Vi samarbetar med skolidrottsföreningarna i Dalarna och de vittnar om många lyckade projekt. Detta beror främst på att de erbjuder en trygg miljö med välkända ledare. Skol IF är också duktiga på uppföljande aktiviteter efter genomförd satsning. Vuxenstöden på skolan fyller en viktig funktion för att bl.a. ”peppa” individen att ta nästa steg.

Skräddarbacksskolans IF har under flera år bedrivit aktivitetsdagar där eleverna får möjlighet att prova på olika idrotter. Vi besökte dem i KFUM-hallen i Borlänge där några av eleverna provade skateboard/kickboard och klättring. På programmet stod även judo, curling, bågskytte, ridning, basket och simning. Efter en sådan här dag bjuder skolidrottsföreningen in några av föreningarna till skolan för uppföljande aktiviteter under eftermiddagspassen som Skol IF ansvarar för. Imponerande att se hur skolidrottsföreningen fått igång en verksamhet under eftermiddagarna där unga ledare ansvarar för verksamheten. Här snackar vi ”unga leder unga” på riktigt!

Under vintern har ungdomar från skolorna i Britsarvet, Svärdsjö, Söderbaumska och Hälsinggården haft möjlighet att lära sig åka slalom i Källviksbacken i Falun. Detta är ett samarbete mellan skolidrottsföreningarna och IFK Falun Alpin. Slalomklubben har under dessa tillfällen haft två unga ledare som funnits till förfogande i backen.

Johan Plyhm, fritidsledare på Britsarvsskolan säger till Dalarnas Tidningar:
- Det här är en fråga om integration också, och intresset är jättestort. Förra gången var vi 70-80 elever här. De tycker att det är jätteroligt och vi ser också att det blir bättre stämning i skolan av sådan här aktiviteter. Sjuor, åttor och nior umgås på ett sätt de annars inte gör. Och dessutom lär elever från olika skolor och kulturer att känna varandra.

Under höstlovet besökte vi Svärdsjö IF och Sundborns GoIF som båda erbjöd lediga barn en möjlighet att prova fotboll och innebandy blandat med andra idrotter och lekar. Även här ett flertal unga ledare som fick en möjlighet att testa sitt ledarskap.

Under 2014 har vi beviljat 98 ansökningar, därav 60 skolsamverkansprojekt och 38 samverkansprojekt med andra föreningar/organisationer. Utbetalda medel: 1 678 884 kr.

Under 2015 har vi beviljat 119 ansökningar, därav 60 skolsamverkansprojekt och 59 samverkansprojekt med andra föreningar/organisationer. Utbetalda medel: 1 686 000 kr.

Text: Catharina Jonsson, idrottskonsulent


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Catharina Jonsson
Verksamhetsledare

010-459 03 01
This is a mailto link

Idrottslyftet - Idrotten vill

Mer om Idrottslyftet

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss