Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottsfrukost - ett sätt att möta andra engagerade människor

  • Skapad: 28 JAN 2016 12:17

Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna arbetar för att påvisa idrottens betydelse i samhället. Att arrangera idrottsfrukostar är ett sätt att göra det på.

Vi vill med frukostarna skapa en mötesplats där idrottsintresserade människor samlas för att få möjlighet att knyta kontakter samt diskutera aktuella idrottsfrågor. Vår förhoppning är att frukostarna bidrar till att människor med olika idrottsbakgrund skapar förutsättningar för att utveckla idrotten.

Under de senaste åren har frukostarna, första tisdagen varje månad, ägt rum i Falu kommun, Mora kommun och Avesta kommun.

2014

Fokus under den senaste perioden har av naturliga skäl varit Skid VM. VM organisationen har erbjudits möjlighet att berätta om, inspirera och informera om Skid VM vid ett flertal tillfällen. Nyckelpersonerna i organisationen har varit mycket tillmötesgående och diskuterat allt från volontärrekrytering till Dalakommunernas roll och kringarrangemangen. En central fråga kring VM är naturligtvis Beyondbegreppet. Vad står det egentligen för och vad kan vi förvänta oss att detta stora arrangemang lämnar efter sig för mervärden i Dalarna.

Utmaningar för Svensk idrott är en annan central fråga som diskuterats. Hur ska idrottsrörelsen och föreningarna forma sin verksamhet för att attrahera nya medlemmar och fortsätta vara den största folkrörelsen i Sverige.

AIK – arbetsmarknads- och integrationskontoret i Falun har berättat om sin verksamhet som också menar att idrottsrörelsen står inför stora utmaningar där nyrekrytering öppnar för nya möjligheter att berika föreningslivet med mångfald.

Mora fick besök av Annelie Östberg som varit förbundskapten i orientering. Hon inspirerar till utveckling genom att kombinera mentala färdigheter med hur vi kommunicerar med oss själva och andra. Deltagarna i Mora fick också lyssna på tränare från KAIS Mora som delar med sig av sina erfarenheter kring vad som skiljer vinst från förlust.

Idrottsgala, organisationsförändringar i Falu kommun samt möten i idrottens värld är andra ämnen som presenterats och diskuterats. Under 2015 fortsätter frukostarna av egen kraft, kommunerna i samverkan med idrottsföreningarna i Mora och Avesta och i Falun tar idrottsalliansen över en del av samordningen tillsammans med Falu kommun.

Möjligen öppnas dörrar i andra kommuner framöver där vi gärna samordnar mötesplatser som passar idrottsaktiva och övriga intresserade.

2015

Avesta
I Avesta har kommunen en samordnarroll där fritidskonsulent Benny Andersson håller i taktpinnen och tillsammans med deltagarna fyller agendan med angelägna frågor för utvecklingen av idrotten i Avesta. Under 2015 har VM i Falun varit ett fokusområde då Avesta som kommun aktivt deltog under VM dagarna. Olympic Day har varit ett annat område som föreningarna tillsammans arrangerat för andra gången. Dalarnas Idrottförbund bidrog med stöd ur Idrottslyftet och vi fick återigen uppleva hur barn och ungdomar fick prova på massor av olika idrotter under en och samma dag.

Övriga programpunkter i Avesta:

  • Masarna berättar om hur de jobbar inför sin återkomst till elitserien i speedway.
  • Dalaidrottens Eventkompetens
  • Skid VM så blev det, Rony Forsberg Event Director
  • Eventkompetens är en utbildningssatsning med syfte att få fler och bättre evenemang i Dalarna. Ökad kunskap inom många olika områden och på flera olika nivåer, Stefan Olsson från Dalaidrotten berättar.
  • Ett hälsosamt åldrande är bra för alla. Både individen och samhället. Hur kan vi bidra till detta? Malin Jonsson från falu Kommun berättar, Falu Kommun

Mora
Mora har fördelat ansvaret för frukostarna på föreningarna. Innehållet under året har bland annat handlat om:

Sollerö IF och och Ovansiljans Bordtennisklubb medverkar under temat integration.

“Så vill Mora kommun arbeta med idrottsföreningarna”. Fritidschef Lars Ericson och föreningslots Mikael Helgesson berättar.

Magnus Blårand Mora IKs nye ungdomsansvarige kommer att berätta om sina ambitioner med ungdomsidrott i allmänhet och Mora IK i synnerhet. Han kommer att utgå från Mora IKs policy för ungdomsverksamhet och implementeringen av densamma.

Klas Östberg är en av Sveriges mest erfarna idrottsläkare. Han har bland annat arbetat med den Svenska OS-truppen, varit landslagsläkare för skidskyttelandslaget. Han brinner för barnidrott på barns villkor och har skrivit boken Barnidrott - ingen Lek. Det kommer finnas möjlighet att köpa eller beställa böcker.

Johan Sares berättar om skidförbundets arbete med sponsorer och mediakontakter.

Johan Granath, en av tränarna för det svenska längdlandslaget med huvudansvar för sprintdamerna. Johan berättar och VM i Falu och vägen dit.

Dopingmissbruk kan idag betraktas som ett samhällsproblem men det saknas en debatt i frågan. Hur är det med kosttillskott, är de onödiga? Det hävdar Tommy Moberg, socionom och doktorand vid Göteborgs universitet och dessutom expert i frågor kring ungdom, doping och missbruk.

Falun
Med anledning av VM 2015 tog Falun uppehåll under våren men fick i juni en intressant presentation av Skid VM 2015. Under hösten 2015 så har ansvaret för frukostarna i Falun lämnats över till Idrottsalliansen som tillsammans med Falu Kommun och Dalarnas Idrottsförbund samordnar innehåll och eventuella föredragshållare. Ämnen som presenterats under hösten har varit:

Kommundirektör Dan Nygren berättar om kommunens satsning på idrott och Lugnet.

FIS World Cup Svenska Skidspelen 2016
Hur ser verksamheten och planerna ut inför 2016
Hur ser långtidskalender ut
Hur behåller man glöden och traditionen samt utvecklingen årligen
Samverkan mellan arrangörer på Lugnet
Anki Källberg, Svenska Skidspelen berättar.

Eventkompetens är en utbildningssatsning med syfte att få fler och bättre evenemang i Dalarna. Ökad kunskap inom många olika områden och på flera olika nivåer, Stefan Olsson från Dalaidrotten berättar.

Johan Granath, en av tränarna för det svenska längdlandslaget med huvudansvar för sprintdamerna. Johan berättar och VM i Falun och vägen dit.

Skid VM - så blev det, Niclas Johansson Visit Södra Dalarna ger en återblick.

Text: Eva Lignell, verksamhetsledare


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Eva Lignell
Verksamhetsledare

010 459 03 06
This is a mailto link

Utforskarfrukost - kunskap, tankar och olika perspektiv

Under 2013 och 2014 har SISU Idrottsutbildarna bjudit på utforskarfrukost. Ett tillfälle att ta del av och utforska såväl forskares och andras kunskaper och erfarenheter.

Läs mer

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss