Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Framtidens idrott

Idrottsrörelsen står inför stora utmaningar för att möta samhällets förändringar och medlemmarnas förväntningar på en modern idrottsorganisation. Samtidigt som föreningarna har lunkat på i samma hjulspår har samhället och människorna i det utvecklats och förändrats.
  • Skapad: 28 JAN 2016 08:58

Vid RF-stämman i Luleå 2013 beslutade idrottsrörelsen att en strategisk plan skulle arbetas fram.

Samhället ser helt annorlunda ut jämfört med när idrottsrörelsen växte fram för mer än ett sekel sedan. Befolkningen är äldre, mer heterogen och har koncentrerats till stora städer. Den ökade kommersialiseringen och professionaliseringen är påtaglig. Informationslandskapet har förändrats totalt genom mobiltelefoner, internet och sociala medier. Media granskar också idrotten i allt större utsträckning. Detta och mer därtill pågår och påverkar idrottsrörelsens möjligheter att vara vad den vill. I stämmobeslutet fastslogs att idrottsrörelsen behöver föra en strategisk diskussion hur vi ska utveckla vår verksamhet med den ideella föreningen som grund.

 (från arbetsmaterialet Den svenska idrottsrörelsen 2.0)

Nya idrottsformer

Under 2014-2015 har vi genom projektet Nya idrottsformer tagit ett steg mot Framtidens idrott. Dalarnas Idrottsförbund beviljades projektstöd ifrån Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd.

Vårt mål under projektperioden har varit att inspirera till utveckling av nya verksamhetsformer med utgångspunkt ifrån de trender och scenarier som förutspås. Vi vet att många i åldern 15-19 år lämnar idrotten. Vi vill därför skapa nya attraktiva former för att attrahera denna målgrupp att fortsätta utöva fysisk aktivitet samt rekrytera nya till idrotten.

Under 2014 genomfördes Innovation Camp tillsammans med Ung Företagsamhet. Under en dag träffade vi ett 30-tal elever från två gymnasieskolor. De fick i grupper om 4-5 personer under några timmar arbeta med uppdraget: Skapa en drömmiljö för rörelse. Eleverna presenterade sina projektidéer för en jury och en vinnare utsågs. Det vinnande bidraget vill ge ungdomar möjlighet att träna tillsammans där man även besöker olika idrottsföreningar. Ingen press och inga höga kostnader. Viktigt att vi tar vara på dessa idéer och ser till att de blir verklighet.

Breddens IF är en idrottsförening som åker ut i bostadsområdena med sina aktiviteter istället för att barnen och ungdomarna ska transportera sig till idrottsarenan. De har verksamhet i två bostadsområden i Falun. Ledarna har en väska med material att tillgå där barnen/ungdomarna får välj vilken aktivitet de vill ägna sig åt just den dagen. Det är alltid flera ledare på plats. En mycket lyckad satsning. Vi har under dessa år stötta dem i sin utveckling bl.a. genom utbildning till ledarna, inköp av material mm.  

Tillsammans med Orsa kommun och Korpen Orsa bjöd vi in ungdomar från årskurs 7 till en träff med rubriken: Det behöver röras om! Vi diskuterade hur, var och på vilket sätt ungdomar vill röra på sig. Utifrån dessa svar och en enkät som samtliga högstadieelever besvarat, framkom det att ungdomar vill fortsätta med idrott men utan prestationskrav. En träningsgrupp med denna inriktning bildades under ledning av Korpen Orsa. Vid 11 olika tillfällen erbjöds ungdomarna att prova på Korpens utbud t ex zumba, e-fit, styrkepump. Samtliga försök att samverkan med andra föreningar för en prova på-kväll misslyckades. Detta var ändå en lyckad satsning som visar att formerna för idrott behöver breddas och att vi behöver lyssna på ungdomarnas önskemål.

Friskis & Svettis Borlänge har tillsammans med fältassistenterna i Borlänge kommun identifierat ett 100-tal ungdomar som av olika anledningar inte är särskilt aktiva. De erbjöds att kostnadsfritt komma till Friskis två fredagkvällar för att prova deras utbud. Intresset var stort och dessa kvällar blev verkligen lyckade. Flera av ungdomarna har genom projektet börjat träna på Friskis.

Vi har under 2015 stöttat satsningen Boll för alla där barn och ungdomar i tre olika bostadsområden i Falun fått möjlighet att träna främst fotboll en gång per vecka. Unga fotbollsspelare från respektive bostadsområde har utbildats och därefter agerat ledare. Ett mycket lyckat projekt som visar fördelen med att vara i närområdet med ledare som barnen och ungdomarna känner igen.

Med stöd från Idrottslyftet har vi stöttat utvecklandet av konceptet MOBO (mobile orienteering) tillsammans med Göran Andersson. MOBO går ut på att det ska vara enkelt att orientera. MOBO är tre funktioner i en: karta, kompass och stämplingsfunktion samlat i en app. Kontrollerna består av en laminerad kontrollskärm med en QR-kod. Ett nytt sätt att orientera helt enkelt. MOBO har bl.a. testats tillsammans med fyra skolidrottsföreningar i Avesta.

En viktig del i arbetet mot framtidens idrott är att inspirera till utveckling och att ”tänka nytt”. Vi har därför skapat en plattform på vår hemsida där goda exempel från Dalarna samt övriga landet lyfts fram t ex Barkens Handbollsförening som tillsammans med Må Bättre i Smedjebacken erbjuder Handbollsfitness eller Hedemora Friidrottsklubb som tillsammans med Hedemora Träningsverk startat löpargrupper där man träffas för att springa tillsammans utifrån förmåga.

Dalaidrottens ungdomsråd har varit delaktiga vid planerandet och genomförandet av satsningen Nya idrottsformer. Ett mycket viktigt samarbete för att få deras perspektiv på dessa viktiga frågor.

Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet. Så lyder ett av de övergripande målen inför 2025 så det gäller verkligen för idrottsrörelsen att fortsätta arbetet med att hitta nya attraktiva former!

Text: Catharina Jonsson, idrottskonsulent


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Catharina Jonsson
Verksamhetsledare

010-459 03 01
This is a mailto link

Nya idrottsformer - Handbollsfitness

Hedemora Löpargrupp - "bättre än väntat"

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss