Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Föreningsträff i Rättvik

  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:41

Jim Thuresson
En mörk och disig novemberlördag lystes Rättvik upp av mästarnas mästare på att belysa glädje och ett positivt förhållningssätt. Jim kan som ingen annan vända den mest negativa inställningen till en positiv. Han gör det dessutom på ett fantastiskt humoristiskt och underhållande sätt. 

Det finns dock ett djup och gedigen kunskap kring det Jim förmedlar. Jim Thuresson har under många år verkat som professionell föreläsare och utbildare på högsta nivå inom svensk basket där han också haft rollen som förbundskapten. Samtidigt leder och lever han enligt vår Svenska idrottsmodell och släpper inte sitt stora ideella engagemang i Borås Basket där han numera titulerar sig Headcoach. Headcoch i bemärkelsen att han utvecklar och hjälper spelarna att må bra. Och må bra kan vara olika för olika människor, det gäller att hitta glädjen hos var och en för optimal prestation på basketplanen, menar Jim.

Jim Thuresson utvecklar sitt resonemang om ledarskapet. Det handlar om attityder och inställningar, mentala bilder, goda vanor och om att bygga självförtroende. Han har en otrolig energi och kunskap om barn- och ungdomsledarskap. Utifrån sin långa erfarenhet som ledare och som förbundskapten i basketboll under 25 år vill Jim införa humant ledarskap. "Det handlar om att ge beröm, ge positiva signaler och att bry sig om", säger Jim. Då skapar vi vinnande lag!

Integration
Efter Jims föreläsning fick föreningarna möta Dalaidrottens koordinator för idrott och integration.

I oktober 2015 blev det klart att Amir Afrazhan fått rollen som koordinator i Dalarna.  Intensiv kartläggning och planläggning pågår för att optimera resurser och bidra till att nyanlända Dalmasar genom idrotten ska få hjälp att förstå det svenska samhället. I Rättvik fick Amir, med egen erfarenhet från etableringsprocessen, möjlighet att diskutera begreppet integration tillsammans med deltagarna från idrottföreningarna. Amir menar att integration handlar om en tvåvägskommunikation. Om två människor eller grupper möts så är det viktigt att förstå att den ena inte bara ska anpassas efter den andra, utan att man måste försöka förstå varandra.

”Alla människor måste få utvecklas i nya sammanhang samtidigt som den egna identiteten bibehålls”, säger Amir.

Det viktiga är att dock lära sig, förstå och respektera de ramar och regler som gäller i de sammanhang man befinner sig i. Där spelar idrotten en viktig roll eftersom idrott har fördelen av att vara en arena där regelverket är känt för de flesta oavsett bakgrund och lätt att lära sig. En spegel av samhället och de spelregler som råder där.

Text: Eva Lignell, verksamhetsledare

 

 


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Eva Lignell
Verksamhetsledare

010 459 03 06
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss