Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

För Måns Lööf är ADHD inget hinder

  • Skapad: 28 JAN 2016 13:33

I sitt jobb som sjuksköterska på BUP träffar Måns barn och ungdomar som har ett starkt idrottsintresse, men som berättar att de inte alltid får vara med. De anses för stökiga eller bråkiga och lyssnar inte på tränaren. Sjuksköterskan Måns Lööf kände att han ville göra något. Nu åker han runt och föreläser för idrottsklubbar om hur man bäst möter barn och unga med adhd eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. ”Jag vill få bort tanken att det är svårt och komplicerat”, säger han.

Som barn var Måns Lööf rädd för allt. Han var så höjdrädd att han inte kunde gå ut på en balkong på andra våningen. Då började han med klättring.

– Jag gillar att utmana mig själv. Det handlar om att rubba sin tillvaro. Jag är egentligen trygghetsnarkoman; jag var på samma jobb i 15 år innan jag vågade prova något nytt. Men känslan att övervinna sin rädsla gör att man blir trygg.

Nu klättrar han i berg tillsammans med sina döttrar och cyklar mountainbike.

Klättringen har han också använt sig av i jobbet som sjuksköterska inom barnpsykiatrin. 2001 höll han tillsammans med en kollega ett läger för ungdomar med adhd i Undersvik. Där föddes idén att klättra tillsammans med de hyperaktiva ungdomarna. Föräldrarna fick också vara med, och Måns berättar i sin föreläsning om den enormt starka upplevelse som många föräldrar fick av att se sina barn lyckas. Många grät.

– Föräldrarna kom fram till mig efteråt och var så lyckliga. Annars är det ofta de får höra att barnet har varit bråkigt, och sköter sig inte i skolan. Det var otroligt gripande för många att få vara i en miljö där barnet lyckas.

Måns bestämde sig som sagt för att möta idrottsföreningar och berätta om de här barnen och hur man som ledare bäst möter dem.

Vad vill du åstadkomma?

– Vi måste få bort fördomarna runt de här diagnoserna. Det här handlar om två eller tre barn i varje skolklass. Det behövs kunskap, så att vi förstår hur olika vi fungerar och kan anpassa oss till varandra. I dag är vi så fokuserade på att alla ska vara likadana. Jag tror inte på att förändra individen, vi måste förändra samhället runt omkring.

I maj välkomnade vi Måns till Idrottens Hus i Falun där han föreläste och samtalade med deltagarna om hur viktig idrotten är för många av de här barnen och vad man som ledare kan tänka på när man möter den här typen av barn.  Måns ger inspiration och konkreta tips och råd om hur man bemöter barn och ungdomar med osynliga funktionsnedsättningar genom att vara en förutsägbar ledare.

Text: Eva Lignell, verksamhetsledare


Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Eva Lignell
Verksamhetsledare

010 459 03 06
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss