Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Dala Sports Academy fortsätter skapa goda förutsättningar och framgångar

  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:41

Dialoger med våra samverkansparter för att stärka rätt support kring de aktiva fortsätter. Vi samverkar med fem specialförbund: cykel, friidrott, skidor, orientering och triathlon.

DSA har antagit ca 115 aktiva per år fördelat på sex idrotter: cykel, friidrott, längdskidåkning, orientering, skidorientering och triathlon.

Denna samverkan har lett till att flera av våra tränare arbetar som ”inhoppande” landslagstränare, en förlängd arm för specialförbunden. Samverkan har också genomförts med SOK ang. aktiva kopplat till Topp och talang.

Det lokala föreningslivet stärks eftersom många av de aktiva väljer att stanna kvar i Falun- Borlängeområdet och väljer att bli medlemmar i de lokala idrottsföreningarna. Jimmy Birklin, elitidrottsutvecklare i DSA menar att, om däremot inte DSA funnits vore en trolig utveckling att även de aktiva födda i Dalarnas sökt sig till andra platser.

Under åren har verksamheten öppnats upp, aktiva från lokala idrottsföreningar har bjudits in för att träna med DSA-aktiva och elittränarna på DSA. Detta har naturligtvis blivet mycket uppskattat och lyckat, ett 30-tal olika idrottsföreningar har deltagit på de ”öppna träningarna”.

Dessutom har elever vid idrottsgymnasier, i och utanför länet också bjudits in att delta vid träningstillfällen. Vi ser det som en utmärkt verksamhet för att rekrytera nya aktiva till DSA, säger Jimmy.

Varje elitidrottstränare planerar och genomför träningar och träningsläger för sina aktiva. Ibland samverkar flera idrotter och genomför läger tillsammans.

Under 2015 genomfördes en kvalitetsundersökning bland de aktiva, gällande DSA-miljöns upplägg av stöd och stöttning. Det blev ett genomgående gott betyg från de aktiva. Något som dock flera aktiva efterfrågade i undersökningen var, att det saknas en asfaltsbana för rullskidåkning.

Intresset från aktiva är fortsatt stort. Det är hög nivå på de aktiva som söker sig till DSA-miljön. Alla idrotter har fler sökande än vi kan ta emot.

Sedan 1985 har elitidrottare kunnat kombinera elitidrott och studier vid Högskolan Dalarna.

Målet att nå 200 medaljer under 2015 nåddes och passerades med ytterligare fem medaljer. Det var Linn Sömskar som tog just medalj nr 200 vid VM i rullskidor i Val di Fiemme.

Till och med december 2015 har det har blivit 205 internationella idrottsmedaljer som de elitaktiva vunnit, medaljer tagna på OS, VM, EM.

Medaljstatistik under:
2014 – 3 guld, 4 silver, 3 brons
2015 – 9 guld, 12 silver, 4 brons

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss