Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Äntligen forskas det på kvinnor och träning

  • Uppdaterad: 08 MAR 2019 08:25

Idrottsvärlden har historiskt varit en företeelse av och för män. Detta avspeglar sig på diverse olika sätt där vi som exempel dagligen ser att kvinnliga elitidrottare inte prioriteras lika högt som deras manliga motsvarigheter i många idrotter. Det är tyvärr ingen ovanlighet att ett manligt a-lag i någon av våra stora lagidrotter får bättre, och kanske även fler träningstider än det kvinnliga a-laget i samma förening. Tittar man tillbaka i idrottshistorien är det kanske inte konstigt att vi idag ser dessa ojämlikheter mellan könen. Idrott var länge något som bara var ämnat för män. Om vi tar de olympiska spelen som exempel startade dessa redan under antiken, kvinnor tilläts dock inte delta förrän år 1900. Det har även långt efter det funnits restriktioner för vilka idrotter kvinnor får delta i. Inte förrän 2014 öppnades den sista OS-sporten (backhoppning) för kvinnor. De får dock nöja sig med att hoppa i Normalbacke. Den stora backen får än så länge bara män hoppa i.

Att kvinnor historisk varit allt annat än prioriterade inom idrottens värld avspeglar sig även på den forskning som finns. Man har under lång tid studerat hur mäns kroppar reagerar på olika typer av fysisk och psykisk belastning som hör idrotten till. Få har dock intresserat sig för hur kvinnokroppen reagerar i idrotts- och träningssammanhang.

I takt med att det nu i högre grad börjar göras forskning på träning för specifikt kvinnor börjar dock synen förändras. Vi är visserligen lika på många sätt men det finns även en hel del som skiljer män och kvinnor på ett som kanske inte gör forskning på män helt överförbar på kvinnor. En avgörande sak som skiljer oss åt och som också har stor betydelse för träningen är att män har relativt konstanta hormonnivåer medan de allra flesta kvinnor har cykliska. Detta har börjat intressera forskare och idag finns till exempel studier på hur kvinnor påverkas av träning i förhållande till menstruationscykeln. Sveriges mest framstående forskare på området, Lisbeth Wikström Frisén sammanfattar i en artikel i tidskriften Idrottsforskning det som vi idag vet om kvinnor och träning (länk till artikeln). Hon beskriver bland annat att mycket tyder på att kvinnor påverkas av träning på olika sätt beroende på när i menstruationscykeln olika typ av träning genomförs. Detta innebär bland annat att träningen i högre grad skulle kunna anpassas efter mensen för att ge större träningseffekt samtidigt som skaderisken minskar.

Att idrottsforskning på kvinnor nu ökar betyder att 50 procent av befolkning äntligen får stöd i att inte bara få ut mer av träningen och minska skaderisken, utan även att öka förståelsen för vad som faktiskt händer i sin egen kropp. Att ha kunskapen om hur kroppen fungerar i samband med träning har länge varit ett privilegium för män. Det förändras nu i rask takt och förhoppningsvis lyckas forskare tillsammans med övriga idrottsvärlden nå ut med denna kunskap så att fler kan ges möjlighet att förstå hur kvinnokroppen fungerar i samband med träning.

Föreläsningen Träning genom puberteten - från tjej till kvinna, med föreläsaren Alice Andersson genomfördes i januari. Nu har vi glädjen att meddela att vi kommer arrangera ytterligare en föreläsning under våren. Vi återkommer med mer information inom kort.

Skribent: Tommy Gabrielsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss