Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Unga ledare utbytte erfarenheter vid Ledarcamp

  • Uppdaterad: 24 OKT 2019 13:39

En helg i oktober, nästan 40 unga samlas i Leksand för att utbyta erfarenheter och få en riktig boost som tack för att de är engagerade som ledare i idrottsrörelsen.

I år var det fokus på jämställdhet och här förmedlades kunskap från olika håll. Två föreläsare med mycket erfarenhet och kunskap, dels Maria Rydqvist, fd landslagsåkare i längdskidor och dels Karin Torneklint, förbundskapten för friidrottslandslaget samt mycket, mycket mer. Våra idrottskonsulenter från Dalarna och Gävleborg hade också pass med de unga ledarna. Folksams Ledarcamp genomförs av och med de två distrikten vartannat år, i år var det Dalarnas tur att arrangera.

Under lördagen föreläste Maria Rydqvist om jämställdhet i stort men också hur hon upplevt det under sin tid som aktiv skidåkare. Maria höll på med många olika idrotter som barn, men det blev längdskidor som blev hennes idrottskarriär.

- Det finns ett antal olikheter när man är elitåkare och kvinna mot att vara elitåkare och man. Kvinnor har få eller inga förebilder på ledarsidan. Normen utgår inte ifrån att man är elitåkare och tjej, värderingen av den manliga idrotten är högre rent generellt. Det finns dessutom fysiska förutsättningar tjejer funderar på och måste anpassa sig till, t ex är det farligt om mensen försvinner, vad innebär det nu och i framtiden? Om man blir gravid när man är elitaktiv, hur ska man träna då och vad innebär det för karriären? Många gånger saknas kunskap och ledare som har ett perspektiv som inte bara rör normen.

Maria säger att svaren till olikheterna fortfarande återfinns i historien, då kvinnlig idrott var undangömd och ansågs förstöra kvinnligheten och kunde äventyrliga förhållandet inom familjen.

Idrotten är ingen isolerad ö utan hänger starkt samman med attityder i övriga samhället. Fast med vissa skillnader, inom idrotten går förändringen mot jämställdhet långsammare. Det gäller löneskillnader, men även värderingsfrågor, forskning och vad som anses ha ett större marknadsvärde.

Marias föreläsning engagerade ungdomarna som fick diskutera i små grupper. Kloka ungdomar som tycks ha fått med sig andra värderingar och en annan attityd kring jämställdhet, jämfört med den äldre generationen.

Vid ett samtal med två av deltagarna säger Tayebeh Mohammadi och Filip Andersson följande

Tayebeh är 19 år och har varit i Sverige ca två år, hennes idrott är volleyboll. Än har hon inga egna ledaruppdrag. Hon spelar i projektet Volleyboll för alla, där killarna först var lite tveksamma till att spela med och passa till en tjej. Men hon har vunnit deras respekt och visat att hon är lika bra och servar hårt. Hon har en ledardröm, om det någon gång blir möjligt vill hon åka tillbaka till Afghanistan och visa tjejer att man som tjej kan hålla på med idrott något som tjejer inte har möjlighet till i hennes hemland.

Filip 21 år har en annan bakgrund, han är väl etablerad i sin förening, Korsnäs IF skidklubb. Filip har varit ledare sedan 2015. Han är ledare för unga från 12 till 15 år. Dessutom är han suppleant i styrelsen, två roller han gillar och tycker är kul. Filip ser det som en utmaning att få aktiva med olika ambitionsnivå att fungera bra som en grupp.  När det gäller jämställdheten i Korsnäs tycker han att fördelningen och arbetet fungerar bra. Alla tjänar på jämställdhet, de som inte tycker så kommer vara förlorare på längre sikt.

Skribent: Margareta Appell
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss