Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fritidsbankens utvecklingsresa

Sedan starten 2013 har Fritidsbanken utvecklats och blivit en allt viktigare del av samhället. David Mathiasson, verksamhetsledaren för Fritidsbanken Sverige ger sin syn på hur Fritidsbanken ska ta nästa steg i samverkan med idrotten.
  • Uppdaterad: 25 APR 2019 10:51

David Mathiasson, verksamhetsledare för Fritidsbanken Sverige

Fritidsbankens utlåningsställen av sport- och friluftsutrustning närmar sig 100 till antalet runt om i landet och verksamheten blir en allt starkare samhällsaktör. En Fritidsbank har fler syften än att människor aktiverar sig och får chans att prova nya aktiviteter. Den faller också in under till exempel hälsa, inkludering, arbetsmarknad, miljö och naturupplevelser.

Den nationella verksamhetsledaren David Mathiasson vill att vi jobbar mot alla delar av kommunerna för att säkra framtida finansiering och utveckling.

- Målet är att få med fler förvaltningar som delar på finansieringen för att verksamheten ska bli så bra som möjligt. Alla Fritidsbanker måste ha en anställd platsansvarig och kostnaden skulle kunna delas upp då Fritidsbanken gör nytta för hela kommunen och samhället. Lokalens placering är viktig och ligga på ett strategiskt bra ställe. Då gör våra Fritidsbanker maximal nytta och vi får fler utlån, säger David Mathiasson. 

Att sätta låntagaren i fokus är en av grunderna i utvecklingsresan. Även om Fritidsbanken är politiskt obunden måste vi även finnas med och synas överallt där beslut tas. 

Finansieringen av Fritidsbankerna sker fortsatt genom Riksidrottsförbundet och distriktsförbunden. Likväl som att arbeta mot hela samhället är det också en utmaning att påvisa nyttan för idrottsrörelsen. Det är av högsta vikt då samtliga distriktsförbund är involverade.

För att försöka koppla ihop Fritidsbanken med övrig idrottsverksamhet kommer David Mathiasson besöka alla distriktsförbund och först ut var vi i Dalarna. Verksamhetsledaren var på plats under vår andra nätverksträff, där vi samlat hela åtta kommuner, varav tre redan har verksamhet igång. Det sjuder av liv i Dalarna och utlånen ökar stadigt i Vansbro, Hedemora och Smedjebacken. Nu har även Leksand, Mora och Säter kommit långt i sina planer på en etablering.

Det blir spännande att se hur framtiden ter sig men att Fritidsbanken bidrar till ett hållbart- och inkluderande samhälle råder det ingen tvekan om. Något som alltfler kommuner i Sverige börjar inse.

Skribent: Tobias Hedwall
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss