Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Bowling - en resurs som integrationsverktyg

  • Uppdaterad: 07 NOV 2019 13:05

Hedemora Ungdomsbowlare är en förening som prioriterar de yngre aktiva. Bowling är förstås vad man sysslar med, både genom tränings- och tävlingsverksamhet. Aktiviteterna utövas måndagar, onsdagar och torsdagar. De gånger deltagarna blir många delas gruppen upp. Medlemmarna består av många olika ungdomar och föreningens grundtanke är att alla som vill spela bowling ska kunna delta. Tack vare föreningens hängivna arbete med att följa den egna visionen spelar dagligen upp till 65 barn och ungdomar på klubbens träningar.

Hedemora kommun har tagit emot en stor mängd nyanlända sedan 2016. I föreningen såg man behovet av en mötesplats där barn och ungdomar kunde träffas för att röra på sig tillsammans och ha roligt. Dessutom förstod man att detta skulle ge deltagarna en chans att få ett kontaktnät i det svenska föreningslivet.

Den här typen av insatser är förstås inte gratis. Bowling är en idrott där anläggningen sällan tillhör föreningen, vilket är fallet för Hedemora Ungdomsbowlare. Klubben hyr bowlingbanorna i hallen som nu drivs aven entreprenör,medlemmarna spelar till en reducerad kostnad.

Ordförande Tommy Samuelsson påpekar att bowlingen i Sverige är en outnyttjad resurs som integrationsverktyg.

-Nyanlända barn och ungdomar behöver något att göra på fritiden. Många idrotter medför dyra materialinköp,  de flesta vinteridrotter kan kännas långt borta för de som växt upp länder helt utan snö. Steget för att komma in i bowlingen är relativt litet. Banor, skor och klot finns redan på plats och alla oavsett nivå kan vara med. Utmaningen för de föreningar som vill, ligger främst i att sänka kostnaderna för banhyra så att fler har möjlighet att delta.

En växande verksamhet satte under 2018 föreningen i en situation där man var tvungen att hitta mer pengar eller helt enkelt säga nej till nya deltagare. Till följd av detta startades ett samarbete med Dalarnas Idrottsförbund. Ett arbete med fokus på att möjliggöra en fortsatt utveckling i verksamheten. Målet var att kunna säga ja till de ungdomar som tidigare inte fått plats eller själva inte haft råd att delta. Då föreningen redan hade grunderna, i form av ledare och organisation bidrog integrationsmedlen till möjlighet att hyra fler banor varje vecka vilket förstås ökade föreningens träningstillfällen.

När vi nu går in i säsongen 2019-2020 har föreningen kommit igång som vanligt igen. Från föreningens sida har man dessutom utvecklat verksamheten ytterligare. Genom fokus på just integration, hjälper vi hela familjer att få insyn i vad idrottandet faktiskt innebär för de ungdomar som deltar.

Helgen 3-4 oktober åkte föreningen på ”weekendresa” till Hagfors där man har samarbete med föreningen BK BågenMed på resan fanns hela familjer, både etablerade svenska och nyanlända. Familjer som bjudits in med syfte att möta varandra och umgås, samtidigt som man tog del av ungdomarnas idrottande. Ett 30-tal personer följde med, deltagarna tyckte att resan var fantastisk och det har stärkt relationen mellan medlemmarna i föreningen.

Tommy Samuelsson säger 
-Det är lätt hänt att ungdomarna kommer själva till träningarna, spelar och går hem. På det här viset fick vi hela familjer att ta del av själva utövandet och allt det innefattar, men också de grundläggande värderingar vi har. Att visa varandra respekt, en nolltolerans mot kränkande behandling och att alla, oavsett förutsättningar eller kunnande, är där på lika villkor. När man jobbar med människor från olika kulturer är det viktigt att belysa den här typen av frågor, eftersom människor med olika bakgrund för med sig olika förhållningssätt.

Genom ett väl genomfört och uthålligt arbete har Hedemora Ungdomsbowlare skapat en miljö där alla, oavsett bakgrund, är välkomna att spela bowling tillsammans med ledare och vänner.

Dalarnas Idrottsförbunds integrationssatsning har gett förutsättningar för föreningar i Dalarna. Vi på Dalarnas Idrottsförbund är stolta över att ha stöttat med ekonomiska medel som lyft Hedemora Ungdomsbowlare i deras fantastiska inkluderande verksamhet.

Behöver din förening hjälp med er verksamhet? Kontakta din idrottskonsulent för stöd och information.

 

Skribent: Erik Rosendahl
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss