Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Månades vissling - Veronica Forslund

Veronica Forslund 20 år från Falun, en tjej som brinner för handboll i allmänhet och dömning i synnerhet. Hon berättar om vad dömningen gett henne, hennes mål som domare och vad målet med arbetet inom domarkommittén är.
  • Skapad: 13 DEC 2018 12:34

Vad är du för person när du inte dömer och vad gör du?
Jag försöker vara en så glad och positiv person jag kan, både på och utanför planen. När jag inte dömer, utbildar jag domare på föreningsnivå, pluggar och jobbar. Utöver det tränar jag F05/06. Jag tränar själv, men på grund av en knäskada blir den egna träningen tillfälligt lagd åt sidan.

Varför blev du handbollsdomare?
Jag blev domare redan vid 14 års ålder, då var det mest för pengarnas skull. Under de tre senaste åren har jag dock dömt för att jag tycker det är kul och givande. Eller ja, kul är det så länge tränarna eller spelarna inte börjar kalla mig som domare för negativa saker. Något som tyvärr är väldigt vanligt.

Kommentarer är något man tyvärr får höra som domare, hur hanterar du konflikter som kan ske under en match?
Jag hanterar oftast konflikter med lugn, kan ha hänt att jag någon gång skrikit på ledaren för att jag blivit för arg. Då på grund av att de sagt något till mig eller min kollega som är fruktansvärt kränkande att höra. Genom att jag oftast håller mig lugn löser sig konflikterna snyggt och smidigt.

Som jag förstått det har du någon roll i handbollsförbundet, hur funkar och känns det?
Ja det stämmer, har en roll i domarkommittén vilket känns kul. Då jag kan jobba med att förbättra miljön för domarna på plan. Jag skulle gärna vill börja jobba med, hur man beter sig och ser på framförallt unga kvinnliga domare. Det är något jag brinner för eftersom jag själv får ta emot en del skit för att jag är kvinna.

Något som inte kan uppmärksammas nog mycket! Men har du något mål med din dömning?
Satte faktiskt upp ett mål till i år! Inom fem år ska jag vara uppe på minst regionsnivå vilket innebär att jag får döma högre divisioner av seniorlagen. Drömmen vore dock att få döma på elitnivå, men jag tar ett steg i taget.

Vad tycker du domarskapet gett dig utanför planen?
Det har gett mig mycket utanför planen. Jag har lättare att sätta upp mål för mig själv och sedan följa dem, jag är även konsekvent med mina regler och val inom mitt jobb på förskola.

Har du något tips till någon som vill börja döma men kanske inte riktigt vågar?
Mitt tips till den som funderar på att bli domare är att VÅGA ta steget! Finns ingen bättre känsla för varken kroppen eller sinnet än den när du väl står där ute på planen, med en kollega som är där för att hjälpa och jobba med dig. Bara man vågar så kommer allt gå bra!

 

Skribent: Madicken Wikström
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss