Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Månadens vissling - Simon Eriksson

I Månadens vissling träffar vi 16-åriga Simon Eriksson ifrån Falun. När Simon började döma ishockey var han 13 år gammal och han hade aldrig spelat ishockey. Idag lever han ett aktivt liv med många bollar i luften. Förutom att gå i skolan, dömer han ishockey, är domaransvarig i Falu IF, sitter med i ”Puck eller Bolls” projektgrupp och arbetar dessutom varje sommar på golfbanan.
  • Uppdaterad: 12 APR 2018 13:18

När jag träffar Simon för att göra denna intervju befinner han sig i Falu IF:s ishall, ombytt och klar för att döma ishockey. Han tillsammans med några andra domare har fullbokat schema denna lördag då Falu IF arrangerar den årliga Kullacupen för flickor.

Jag inleder intervjun med att fråga honom vad som är nyckeln till att han hinner leva ett sånt aktivt liv?

Jag försöker göra det jag ska när jag är i skolan, på så sätt slipper jag ta med läxor hem, vilket möjliggör  mer fritid att ägna åt saker som jag tycker är roliga.

Hur kommer det sig att du valde att bli just ishockeydomare?

Allting började egentligen som en vadslagning med en kompis. Han var då ishockeydomare och jag brukade gå på en del matcher och titta. Jag vet att jag inte sa så snälla saker till domarna alla gånger och att jag hade många åsikter. Jag tror att det var därför min kompis uppmanade mig att gå en domarkurs och själv bli domare. Efter lite övervägning valde jag att följa hans råd. Min tanke i början var att jag skulle döma en match, men jag fastnade direkt, så roligt tyckte jag de var.

Efter Simons första match har utveckling gått framåt och idag dömer han på distriktsnivå. Vägen dit beskriver han följande.

Jag började med att döma några säsonger på föreningsnivå. Det var förra säsongen som jag valde att ta steget upp som aspirant, vilket innebär att jag började döma några högre matcher som U16 och även någon J 18 match. Man kan säga att aspirant är en inskolning innan man går upp och dömer på distriktsnivå. Det var även i slutet på förra säsongen som jag blev tillförordnad domaransvarig i föreningen, en roll som jag helt tog över inför denna säsong. I år har jag även klättrat en nivå och dömer nu helt på distriktsnivå, självklart dömer jag vid behov även föreningsmatcher.

Eftersom du själv inte spelat ishockey, vad var största utmaningen med att bli hockeydomare?

Det var framförallt skridskoåkningen och spelförståelsen. Idag tycker jag att skridskoåkningen börjar sitta, men spelförståelsen är fortfarande en utmaning, mitt tips är att titta på mycket hockeymatcher, det hjälper.

Berätta lite om din roll som domaransvarig, vilka uppgifter har du?

Framförallt är det tillsättning till alla föreningsmatcher, även rekrytering och coaching av våra föreningsdomare. Jag vill vara en domaransvarig som kan hjälpa domarna med deras utveckling och även vara ett bollplank om de har frågor.

I början var det svårt, men nu har jag växt in i rollen och börjar veta hur man ska hantera allt. En utmaning har t.ex. varit att tillgodose allas behov. Det händer att domare med hög kapacitet inte får de utmaningar dom kräver för att känna att dom utvecklas. I en sådan situation vore det önskvärt om man hade fler nyutbildade domare som kunde döma på de lägre nivåerna.

Nyligen hade vi vår avslutningsträff, tyvärr kunde inte alla domare medverka denna gång, men min förhoppning är att kunna erbjuda fler sådana träffar inför nästa säsong. Jag tror det träffarna bidrar till en god gemenskap i gruppen.

Hur viktig tycker du att rollen som domaransvarig är i en förening?

Jag tycker den är väldigt viktigt! Inför denna säsong beslutade även Dalarnas Ishockeyförbund att man måste ha en domaransvarig i föreningen för att kunna anmäla sitt lag till seriespel, det tycker jag är en bra markering från förbundet.

Inför Kullacupen kontaktade Falu IF ”Puck eller Boll” projektet och frågade om projektet kunde uppmärksamma er domare som dömer Kullacupen. Ett bra initiativ av Falu IF och ett gott exempel på hur man som förening visar att man arbetar med domarfrågan. Har du i din roll som domaransvarig och domare, fler idéer på hur man som förening kan arbeta vidare med denna fråga?

Jag tycker absolut att Falu IF tar sitt ansvar och att bjuda in projektet som dom gjorde var en god idé. Sedan finns det så klart saker som man önskar såg annorlunda ut. Önskvärt hade t.ex. varit om domarna fått en egen liten budget, det skulle t.ex. möjliggöra inköp av ny utrustning vid behov.

Nu har du ju dömt i några år och även gått en del utbildningar, hur upplever du kvalitén på utbildningarna?

Distriktskurserna är bra, men föreningsdomarkurserna skulle kunna slipas lite. Det är för mycket information och då tappar man lätt fokus, framförallt om man är ung. Jag önskar mer praktik och mindre teoretisk regelgenomgång. Man måste få prova blåsa i visselpipan, det tror jag är viktigt.

Vilka egenskaper anser du är viktiga som domare, hur försöker du vara?

När jag började döma, tänkte jag att jag skulle vara den domare som jag själv hade önskat se om jag satt i publiken, något jag än idag försöker leva upp till, i den mån det går. Men framförallt tycker jag att det är viktig att stå för sina beslut, våga bjuda på sig själv (jag menar vad är det värsta som kan hända) jag försöker vara en social domare.

Vad tycker du att domarskapet ger dig?

Domarskapet har lärt mig att ta för mig mer samt våga prova nya saker. Att bli domare är inget jag ångrar, det var en vadslagning som slutade med något gott. Jag tycker att allt är roligt och man får träffa många nya människor. Det har även gett mig en fritidsaktivitet på vardagar och helger som i dagsläget passar mig. Det blir tråkigt nu när säsongen lider mot sitt slut.

Har du någon speciell målsättning med domarskapet?

Jag har några delmål, framförallt att nå division 1 och sedan får vi se vart det bär.

Finns det något du avslutningsvis skulle vilja säga?

Bara att det är viktigt att man har roligt!

Skribent: Olivia Justin
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss