Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Månadens vissling - Samuel Nordqvist

  • Uppdaterad: 14 DEC 2017 10:17

Intervju med Samuel Nordqvist - Regionsdomare från Leksand som nu är uttagen till Regionscamp i Munkfors den 17-19 november. Samuel började som spelare, men intresset för att döma tog överhand. 

Först och främst - Grattis till uttagningen, hur känns det?
- Tack så mycket! Det känns spännande och kul. Det är alltid kul att bli uttagen, det blir ett kvitto på att det man gör är bra.

Vilka är dina förväntningar inför campen?
- Att få spendera en hel helg med fullt fokus på hockey kommer göra mig till en bättre domare och göra mig mer redo för nästa steg. Detta är ju ett ypperligt tillfälle att som domare få utvecklas, dessutom har vi med oss en granskare som under helgen följer oss och ger oss feedback om de bitar vi behöver förbättra och de bitar vi ska fortsätta att göra.

Innebär satsningen att du känner dig extra motiverad?
- Absolut, att få förtroendet att åka iväg, bara det gör att man blir extra motiverad.

Det är du och Joakim Engström från Mora som får åka denna gång, hur väl känner du Joakim sedan tidigare och har ni dömt någon match tillsammans?
- I nästan två år har jag känt och dömt regelbundet tillsammans med Joakim, så vi har hunnit döma en hel del tillsammans. Det är skönt att få åka på campen med en linjedomar-kollega som man vet var man har. Då behöver man inte ”börja om från noll” med någon man inte tidigare dömt med.

Vad är det som motiverar dig till att vara domare?
- Känslan efter att vi domare har gjort en bra match. Oavsett om matchen var het eller lugn. Om vi kan lösa de situationer som uppstår på ett bra sätt, då blir oftast både det vinnande och förlorande laget nöjda med vår insats och de matcherna är motivationshöjare.

Varför valde du att bli ishockeydomare?
- Från början var det för att få prova på, ren nyfikenhet egentligen. Det var då jag fortfarande spelade hockey och våra tränare sa efter en träning att vi fick gå en domarkurs om vi ville. Ganska många ur mitt lag ville gå på kursen, så jag hakade på. När jag väl började döma blev det bara roligare och roligare. Tillslut blev det roligare än att spela hockey, då valde jag att sluta som spelare för att bara döma istället.

Hur många år har du dömt ishockey?
- Detta blir mitt sjätte år totalt, jag började när jag var 13 år.

Vad är ditt mål med domarskapet?
- Mitt mål generellt är att alltid bli lite bättre, för att kunna ta nästa steg. Inför varje ny säsong sätter jag upp nya mål som jag ska försöka uppnå under säsongen. Jag tror det är viktigt att sätta upp mål och delmål. Ett mål som alltid funnits med sedan jag fastnade för domarskapet är TV-Pucken, där vill jag verkligen vill vara och döma.

Ditt roligaste domarminne, vad är det?
- Det är från min första match som domare, det är lika dramatiskt som roligt. Jag skulle gå huvuddomare i en U11 match mellan Leksand och Mora. Matchen blev väldigt jämn. Jag tog inte en enda utvisning på hela matchen, förutom i sista minuten av sista perioden. På resultattavlan stod det 4-4, en Leksandsspelare får tag i pucken i Moras anfallszon och hamnar i ett friläge. Han blir jagad och fälld bakifrån av Moraspelaren och jag inser att det måste bli straffslag. Jag höjer armen, blåser och gör tecknet för straffslag. Leksand gör mål på straffen och vinner 5-4. Efter matchen så får vi i teamet beröm av båda tränarna. Då kände jag - att vara domare är nog bra kul ändå.

Skribent: Olivia Justin
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Olivia Justin
Projektledare, Puck eller boll - Domaren spelar roll

010-459 03 02
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss