Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Månadens vissling - Michelle Unger

Denna månad får vi möta Michelle Unger, innebandydomare från Leksand. Läs hur hennes domarkarriär varit till hjälp för henne i skolan och hur hon, med hjälp av publiken, hittade modet att fortsätta döma…
  • Uppdaterad: 08 FEB 2018 11:22

Michelle är 17 år och kommer från Leksand. På vardagarna så befinner hon sig på Hagströmska Gymnasiet i Falun där hon studerar ekonomi med inriktning juridik. På fritiden så spelar hon i Insjön-Leksands nystartade damlag. Dessutom hinner hon med att vara domare - Jag är nu inne på mitt tredje år som domare, säger Michelle.

Intresset för att bli domare väcktes hos Michelle genom hennes bästa kompis, som året innan Michelle själv började döma, utbildat sig till domare.

- Hon tyckte det var kul att vara domare, så därför bestämde jag och tre av mina tjejkompisar för att vi också ville börja döma, säger Michelle. 

Hur gjorde ni för att anmäla er till en domarutbildning, du och dina kompisar?

- I min förening, ställs frågan till de i årskullen som får börja döma. Ledarna/styrelsen går alltid ut med en förfrågan via mejl samt på träningarna. Vi skrev till styrelsen och berättade att vi ville utbilda oss. De fixade skjuts och betalde vår kursavgift, som ett tack för att vi började döma.

Du har nu dömt i tre år, vad upplever du som den störat utmaningen med att vara domare?

- Under mina tre år som domare tror jag generellt att jag inte haft några svåra och jobbiga utmaningar. Under mitt första år så fick jag mycket lovord, andra året så blev jag och min domarkollega DM-finaldomare. Vi fick även under vårt andra år betydligt högre matcher som bidrog till att vi fick möjlighet att utvecklas ännu mer. I år dömer jag samma nivå på matcher, men till skillnad från förra året har jag blivit mer säker i att kunna leda matchen hela vägen, vilket jag från ledare och spelare fått mycket beröm för. Det har dock hänt att man får höra kommentarer ifrån äldre domare, nästan som att de ska hävda sin rätt och det har för mig varit den största utmaningen”.

Hur upplever du bemötandet ifrån ledare, publik och spelare?

- Det beror mest på vilket lag man dömer, menar Michelle och fortsätter.

- Ibland kan jag komma in i en hall, hälsa på en av ledarna och direkt få en känsla av att matchen kommer att spåra ur. I Dalarna har vi domare en bra sammanhållning. Vi berättar gärna för varandra om vad som händer på matcher med ledare, publik och spelare. Det gör att jag kan förbereda sig mentalt innan matchen, vilket är skönt.

Trots att ni domare har en bra sammanhållning i Dalarna, händer det ändå att det uppstått situationer som gjort att du funderat på om du vill fortsätta vara domare?

Ja tyvärr, ett exempel på en sådan situation var när jag dömde en match och en ledare började skrika på mig över en bedömning (jag hade tur då och visste redan att något sånt här skulle kunna hända, då min kollega dömt innan mig och berättat hur de kunde bete sig). Det var redan på första avblåsningen som ledaren började skrika. Han röt till mot mig och jag med gråten i halsen röt tillbaka. Resten av perioden hade jag en klump i magen och när signalen gick så brast jag ut i gråt och sprang bakom läktaren. Det sköna var att efter min tillsägning, som hela hallen hörde, så ställde sig publiken och applåderade! Det hjälpte mig att komma ut på planen igen. Hade jag inte fått det stödet så tror jag inte att jag hade gått ut och fortsatt döma den matchen.

Trots att du upplevt en sådan situation har du valt att stanna kvar som domare, hur kan det komma sig?

- Det är mycket som är positivt med att vara domare. Det bästa är den fina responsen man får när man gör ett bra jobb samt alla cuper man får åka på. Unga domare är väldigt attraktiva nu, framförallt på cuper. Cuparrangörerna söker efter nya domare som de får behålla på sina cuper under en längre tid. En annan positiv sak med att vara domare är att vi tillsammans har väldigt kul ihop och att man får möjlighet att träffa många schyssta personer.

Skulle du säga att du har nytta av dina domarerfarenheter även i andra sammanhang?

- Ja absolut, mina domarerfarenheter drar jag nytta av varje dag. Jag tycker att jag har mycket lättare att ta kommando, vara framåt och drivande. Även i skolan när man ska argumentera så är detta en fördel.

Slutligen får Michelle skicka domarpipan vidare till någon som hon tycker ska bli nästa månadens vissling.

- Jag vill skicka pipan vidare till en av våra hockeydomare Simon ”volvosimon" Eriksson som gör ett grymt bra jobb som domare.

Med de orden tackar Puck eller Boll – Domaren spelar roll, Michelle Unger för hennes deltagande i denna intervju och önskar henne lycka till i sin fortsatta karriär som domare!

Skribent: Olivia Justin
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss