Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Månadens vissling - Madicken Wikström

Denna månad uppmärksammar vi 19-åriga Madicken Wikström i Månadens vissling. Madicken är fotbollsdomare från Gustafs och är en av domarna som är med i Puck eller Bolls projektgrupp. I denna artikel får ni läsa om Madickens domarresa, vilka lärdomar hon bär med sig samt vad som motiverar henne till att fortsätta som domare.
  • Uppdaterad: 14 DEC 2017 11:30

”Det som motiverar mig nu är dock gemenskapen kring domarna, att domare ska få mer respekt i sina respektive sporter och även att kvinnliga domare ska få mer utrymme!

Kan du berätta lite om dig själv? Förutom att döma, vad gillar du då att göra?
Jag är en ung, lugn och glad tjej som bor i en liten by mellan Borlänge och Säter. Jag tog studenten i somras och jobbar för tillfället som lärarvikarie, med förhoppning om att börja plugga till lärare hösten 2018. Som sagt dömer jag fotboll sommartid och vintertid brukar jag ägna min tid åt innebandy, familjen eller annan träning.

Varför valde du att bli fotbollsdomare?
Till en början var det faktiskt för att tjäna enkla pengar, jag var 13 år. Sedan är jag med i en domarklubb där huvudansvarige är väldigt driven och bra på att övertala, så jag har helt enkelt blivit kvar. Det är också för att det är en oerhört bra gemenskap i Säter, mina domarkolleger blev som ett lag.

Vad är det som motiverar dig till att vara domare?
De första åren var det mest att fortfarande ha kontakt med fotbollen. Det som motiverar mig nu är dock gemenskapen kring domarna, att domare ska få mer respekt i sina respektive sporter och även att kvinnliga domare ska få mer utrymme!

Har du provat döma någon annan idrott? Hur var det i så fall?
Jag har faktiskt testat att döma lite innebandy för något år sedan. Det gick fort och det hände saker hela tiden. Men det var kul att testa på!

Vad är ditt mål med domarskapet?
För tillfället har jag inget specifikt mål, utan jag vill hålla på så länge kroppen tillåter och så länge jag tycker att det är kul. Sedan är det enbart en bonus om det går bra!

Skulle du säga att du har nytta av dina domarerfarenheter även i andra sammanhang?
Absolut! Jag har lärt mig att ta plats, att man ska stå på sig och att man vinner mycket på sin hållning och utstrålning. Sedan får man mycket erfarenheter genom att möta olika typer av människor varje helg hela sommaren.

Ditt roligaste domarminne, vad är det?
Oj vilken svår fråga! Finns så många fina minnen att välja mellan! Måste jag välja så väljer nog Dalecarlia Cup 2017. Fantastiskt väder och fantastiska kollegor, fyra intensiva dagar med sol och massa fotboll!

Slutligen, ska du få möjlighet att skicka visselpipan vidare till en annan domare som du tycker ska bli uppmärksammad av Månadens vissling i framtiden. Vem blir det?

Bra fråga, men förslagsvis någon som också är med i Puck eller Bolls projektgrupp, Simon Eriksson eller Michelle Unger kanske. 

Skribent: Olivia Justin
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Olivia Justin
Projektledare, Puck eller boll - Domaren spelar roll

010-459 03 02
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss