Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Månadens vissling - Joakim Engström

  • Uppdaterad: 14 DEC 2017 10:17

Intervju med Joakim Engström - Regionsdomare från Mora som är uttagen till Regionscamp i Munkfors den 17-19 november. Joakim började sin domarkarriär år 2015 utan några tidigare erfarenheter ifrån ishockeyn.

Först och främst Grattis till uttagningen, hur känns det?
- Tack, det är riktig roligt att få denna möjligheten att utveckla mig som domare. Detta var ett av mina delmål som jag nu kan pricka av från min lista. Det är alltid en härlig känsla när någon uppskattar det jobb man lägger ned och ett skönt kvitto på att träning ger resultat.

Vilka är dina förväntningar inför campen?
- Att jag ska lära mig mycket kring regler, skridskoåkning och kommunikation. Jag har stora förväntningar på att komma hem med en välfylld ryggsäck av olika nya erfarenheter som jag kan ta med till mitt domarskap. Förhoppningsvis kan detta hjälpa mig att bli en bättre matchledare och domare.

Innebär en sån här satsning att du känner dig extra motiverad?
- Ja verkligen, det blir en extra yttre motivationsfaktor som jag kan ta med mig när det skall försäsongstränas och pluggas regler. En riktig boost även för självförtroendet!

Det är du och Samuel Nordqvist från Leksand som får åka denna gång, hur väl känner du Samuel sedan tidigare och har ni dömt någon match tillsammans?
- Jag har lärt känna Samuel genom domarskapet och vi har dömt en hel del matcher ihop. Det brukar oftast fungera väldigt bra och vi har ett fint samspel. Det skiljer en del i ålder mellan oss båda vilket är en styrka på planen. Vi kompletterar varandra med olika egenskaper och erfarenheter.

Vad är det som motiverar dig till att vara domare?
- Känslan att vara med i händelsernas centrum i en match är oslagbar. Att möta alla fantastiska funktionärer, ledare och spelare är också något som gör mig motiverad till varje ny match. Nerven, spänningen och adrenalinet finns även hos en domare och är svår att uppnå någon annanstans än inom idrotten.

Varför valde du att bli ishockeydomare?
- Jag hade hållit på ca 15 år med min elitsatsning på längdskidor och rullskidor. Efter att ha uppnått flera av mina drömmar och mål inom dessa idrotter avtog motivationen att satsa vidare. Samtidigt hade jag en barndomsdröm att få döma just ishockey och efter att jag såg en annons om att man sökte fler domare, tog jag chansen. Ishockey har alltid legat mig varmt om hjärtat vid sidan av mina andra idrottsliga elitsatsningar.

När du valde att utbilda dig som ishockeydomare hade du alltså inga tidigare erfarenheter inom ishockeyn?
- Nej precis. Jag har aldrig spelat hockey eller liknande tidigare. Bara sett på tv och live.

Hur många år har du dömt ishockey?
- Jag tog mina första skridskoskär hösten 2015, så jag har dömt i precis två år.

Vad är ditt mål med domarskapet?
- Att gå så långt jag bara kan. Jag drivs av tanken att det finns inga omöjligheter och kittlas av att se hur bra jag kan bli. Jag kommer inte vara nöjd förrän jag gjort allt jag kunnat för att bli så bra som möjligt. 

Ditt roligaste domarminne, vad är det?
- Första gången jag fick döma seniorhockey, division 2. Då kändes det som att det var på riktigt och att vi domare spelade en betydande roll för idrotten. Jag vet att vi gjorde en bra match och fick bra kritik av båda lagen. En riktig ”wow” känsla!

Slutligen, om du fick passa domarpipan vidare till en annan domare som du tycker borde uppmärksammas lite extra av oss, vem skulle det då vara?
- Henrik Mattsson, fotbollsdomare, från Mora!

Skribent: Olivia Justin
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Olivia Justin
Projektledare, Puck eller boll - Domaren spelar roll

010-459 03 02
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss