Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Månadens vissling - Hugo Hindsberg

24 JAN 2019 13:20
Hugo Hindsberg, en ung kille jag först fick kontakt med under Dalecarlia Cup 2018. Han är en omhändertagande kille, både på och utanför planen. Här får ni veta hur han kombinerar spelande med dömningen och vilken domare han ser upp till.
  • Skapad: 24 JAN 2019 13:20

Vem är du när du inte dömer?
Jag är en snart 15-årig kille som går i årskurs 8 på Maserskolan i Borlänge. På min fritid spelar jag fotboll i IK Brages U-15 och är med kompisar. Utöver fotbollen tycker jag om att vara allmänt aktiv.

Du både dömde och spelade under sommarens Dalecarlia Cup, hur tycket du att det var och hur fungerade det i värmen?
Allt under Dalecarlia Cup var kul! Det var varmt så mellan matcherna fick jag åka hem för att vila och äta. Det gick åt väldigt mycket vatten och Resorb. När jag hade tid över var jag med kompisar och de bidrog till positiv energi vilket gjorde att jag orkade lite extra.

Varför blev du domare?
Eftersom att jag är idrottsintresserad och tycker om att vara med människor såg jag dömningen som ett lärorikt och roligt extrajobb.

Hur upplever du att klimatet på och kring planerna är?
Jag tycker att klimatet är ganska bra. Om jag har genomfört en bra match som domare får jag ofta höra det av tränare eller publik och det är självklart kul. Självklart är det vissa föräldrar, tränare och spelare som säger lite fula saker men jag försöker att inte ta åt mig.

Vad är det bästa med att döma?
Det bästa med att döma är att få bestämma och ta beslut som ingen annan kan ändra på. Dömningen är en väldigt social grej genom att man får träffa väldigt mycket folk och det gillar jag verkligen.

Hur ska en bra domare vara?
En bra domare ska vara bestämd, tydlig och rättvis. Domaren ska också kunna kommunicera med spelarna på ett bra sätt.

Har du något mål med dömningen?
Nej, jag har faktiskt inte något speciellt mål. Jag vill bara fortsätta döma så länge jag tycker att det är givande. Självklart är det kul om jag kan göra framsteg som gör att jag får döma större matcher.

Som spelare har man ju ofta förebilder man ser upp till, ser du upp till någon domare, och varför?
Jag ser upp till Glenn Nyberg. Han är en allsvensk domare från Borlänge som inte bara dömer svensk fotboll utan även internationell. Jag tycker att han är en väldigt trevlig person som har lätt att prata med alla. Det gör att han kommunicerar med spelarna på ett väldigt bra sätt och det är jag väldigt imponerad över. Han tar bra beslut som gör att fotbollsmatcherna han dömer kan spelas utan några problem.

Skribent: Olivia Justin
Epost: This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss