Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Projektpresentation

  • Uppdaterad: 14 SEP 2017 19:29

Vad är Puck eller Boll - Domaren spelar roll?
Det är ett domarprojekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden och som ingår i Dalarnas Idrottsförbunds verksamhet. Projektet kommer att pågå under tre år och efter projektets slut är förhoppningen att arbetet kommer att fortleva i respektive förenings ordinarie verksamhet. Detta är ett unikt samarbete över idrottsgränserna. Ett samarbete mellan lagidrotterna bandy, fotboll, handboll, innebandy och ishockey.  

Vad är bakgrunden till att projektet startade?
Inom Dalarnas största lagidrotter ser vi ett gemensamt problem: allt för många domare väljer att sluta redan efter första året som domare. Anledningen är till stor del att klimatet kring matcherna har hårdnat och domare utsätts för våld, hot och kränkningar. Detta ser vi främst kring barn- och ungdomsidrott där unga killar och tjejer dömer sina första matcher. 

Vad är målen med projektet?
Genom att skapa ett bättre klimat kring matcherna kommer vi att kunna:

  • Rekrytera fler domare
  • Behålla domare som dömer idag
  • Få in fler tjejer i domarverksamheten
  • Öka antalet personer med olika bakgrunder

Hur ska vi lyckas med att nå målen?
Genom att föreläsa i föreningar, medverka på sommaridrottskolor, besöka skolor och skapa nätverk för domarna kommer vi kunna öka statusen på domarrollen. Idag är klimatet hårt för många domare, det vill vi ändra på och finnas som ett extra stöd för domarna. Domarna ska kunna vara en del av föreningen, och det kommer vi att lyckas med genom att prata om domarskapet och varför domare behövs.

Till vilka vänder sig projektet?
Projektet riktar sig till föreningar i Dalarna med barn- och ungdomsverksamhet. Då det är viktigt att tidigt i åldrarna lyfta värdegrundsfrågor och domarens roll i föreningen, för att på så vis kunna förbättra klimatet för domare på matcher.  Projektet riktar sig även till domare i åldrarna 15-25år som dömer de idrotter i Dalarna som ingår i projektet. 

Vad "vinner" föreningarna på att bjuda in till föreläsning?
Som ett tack för att föreningen deltar i Puck eller Boll - Domaren spelar roll, kommer en banderoll eller roll up med viktiga budskap kring barn- och ungdomsidrott att delas ut till de föreningar som aktivt bjuder in projektledaren till föreningen. Föreläsningarna kommer handla om domarskap och värdegrund. Ungdomsdomare kommer även att följa med på föreläsningar och finnas med för att svara på frågor om domarskapet. 

Projektets organisation
Projektets organisation betstår av en projektledare, en projektgrupp samt en styrgrupp och en referensgrupp.

Skribent: Karin Boström
Epost: This is a mailto link

Lägg till banner på er förenings hemsida

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss