Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fritidsbanken

Sedan några år stödjer Riksidrottsförbundet Fritidsbanken. I en Fritidsbank kan du låna idrotts- och friluftsprylar gratis. Dalarnas Idrottsförbund jobbar för att kommunerna startar Fritidsbanker på fler orter i Dalarna. Syftet är att fler människor lättare ska få chansen att prova på aktiviteter.
  • Uppdaterad: 26 MAR 2019 11:43

På samma sätt som våra bibliotek bidrar till att fler börjar läsa hoppas vi att Fritidsbanken gör så att fler börjar idrotta. Att låna utrustning gör det enklare och billigare att prova på olika idrotter samt att arrangera- eller delta i spontanidrottsaktiviteter. Med vår satsning på Fritidsbanken hoppas vi kunna hitta nya idrottsutövare som i sin tur gynnar våra idrottsföreningar.

Fritidsbanken gör nytta på fler plan
En Fritidsbank har fler syften än att människor aktiverar sig och får chans till att prova på olika idrotts- och fritidsaktiviteter. Konceptet fyller en stor roll i de flesta delarna av kommunernas verksamhet. Därigenom tar idrotten ett större helhetsansvar i samhället. 

Följande positiva effekter har en Fritidsbank:

Miljö: Saker som återanvänds och kommer fler människor till nytta bidrar till ett klimatsmart och hållbart samhälle.

Arbetsmarknad: Fritidsbanken bidrar till att människor kommer i sysselsättning. Att arbeta på en Fritidsbank är ofta inkörsporten till vidare anställningar på arbetsmarknaden.

Inkludering: Fritidsbanken bidrar till att personer integreras i samhället. Den kan även utjämna olikheterna mellan till exempel kön, ekonomi och ålder.

Hälsa: En Fritidsbank generar fysiskt välmående men har även positiva hälsoeffekter på det psykiska planet.

Natur och friluftsliv: Då Fritidsbankerna inte bara lånar ut idrottsmaterial utan även all sorts fritidsutrustning, bidrar det till att människor kommer ut i naturen. 

Det är inte dyrt att starta en Fritidsbank i förhållande till andra motsvarande verksamheter, med tanke på vad det ger tillbaka. Vi samarbetar också ofta med andra aktörer som till exempel bostadsbolag, Svenska Kyrkan och det lokala föreningslivet.

I Dalarna finns Fritidsbanken än så länge i Vansbro, Hedemora och Smedjebacken men andra kommuner kommer att starta inom kort.

Vår projektledare finns som hjälp i processen att starta Fritidsbanken hos er. Mer information om Fritidsbanken finns också på www.fritidsbanken.se

 

Skribent: Tobias Hedwall
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Tobias Hedwall
Projektledare, Fritidsbanken

010-459 03 12
This is a mailto link

För mer information

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss