Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fritidsbanken

Dalaidrotten arbetar tillsammans med den landsomfattande verksamheten Fritidsbanken för att skapa ett långsiktigt lokalt engagemang och möjliggöra för fler att börja idrotta. Allt fler kommuner i hela landet liksom i Dalarna öppnar sin egen Fritidsbank, där alla kan låna utrustning gratis för idrotts- och friluftsliv. Fritidsbanken är positivt för folkhälsan och bidrar till smart återbruk. Dalaidrotten har en egen projektledare som hjälper er att komma igång.
  • Uppdaterad: 2018-06-25 15:02

Det är viktigt att hålla ner kostnaderna för idrottsutövande så att fler får möjlighet att prova och ges en möjlighet att vara med. Ett sätt att hålla ner kostnaderna för idrottsutövande kan vara att hjälpa barn, men även vuxna med låneutrustning. Därför har vi ett samarbete med Fritidsbanken.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast istället för böcker är det fullt med sport- och fritidsprylar. Här kan du låna utrustning som t.ex. cyklar, skidor, skridskor, inlines, snowboards, bollar och mycket mer. Alla kan låna och allt är gratis. Fritidsbanken bidrar till ökad folkhälsa genom att fler rör på sig och skapar smart återbruk eftersom så gott som alla prylar i en Fritidsbank är skänkta av privatpersoner. Fritidsbanken är dessutom en bra inkörsport för människor som står utanför arbetsmarknaden. Därför samarbetar vi ofta med kommunernas AME-och LSS verksamhet.

På samma sätt som våra bibliotek bidrar till att fler börjar läsa hoppas vi att Fritidsbanken gör så att fler börjar idrotta.  Att låna utrustning gör det enklare att prova på olika idrotter samt att arrangera- eller delta i spontanidrottsaktiviteter. Med vår satsning på Fritidsbanken hoppas vi kunna hitta nya idrottsutövare och det i sin tur gynnar våra idrottsföreningar.

Fritidsbanken är en egen organisation och idrotten ser värdet av det arbete som bedrivs och vill därför vara med och stödja etableringen och stärka kopplingen till det lokala föreningslivet.

I Dalarna finns Fritidsbanken i Vansbro, Hedemora och Smedjebacken. Flera andra kommuner är i startgroparna och bland annat Mora har kommit långt i sina planering.

 

Skribent: Tobias Hedwall
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Tobias Hedwall
Projektledare, Fritidsbanken

010-459 03 12
This is a mailto link

För mer information

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: se kontakta oss
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss