Hoppa till sidans innehåll

Dala Sports Academy Elit arbetar kontinuerligt för att vara den ledande kraft som skapar rätt förutsättningar för elitaktiva att utvecklas inom sin idrott.

Ett häftigt och lärorikt år i USA!

2017-11-08 15:28

Hösten 2016 flyttade Sara Lennman och Nicklas Karlsson från Falun till Arlington i Texas, USA. Där kombinerade de universitetsstudier med elitsatsning i friidrott. Nu är de tillbaka i Sverige, Falun och friidrottsmiljön här i Dala Sports Academy Elit. Vi var nyfikna på hur deras tid i USA har varit och vilka erfarenheter de tar med sig från tiden "over there".
  • Uppdaterad: 2017-11-08 16:02

Nicklas är tiokampare och Sara satsar på kulstötning. Båda har gått på Falu friidrottsgymnasium (FIG).

Sara hade under ett antal år känt att hon skulle vilja testa att bo utomlands och Nicklas kände att det skulle vara roligt att prova något nytt med sitt idrottande, ny träningsmiljö etc.

Under Saras sista år FIG blev hon kontaktad av en kasttränare från ett universitet i Arlington. Han erbjöd henne ett fullt "scholarship", ett stipendium som gav henne möjlighet att läsa på skolan och träna med skollaget utan att betala något för det själv.

Mattias Jons hennes tränare på FIG har själv en bakgrund som "college-friidrottare". Mattias hade tidigare berättat om sin tid i USA och inspirerat Sara att åka om hon fick chansen.

Nicklas som också tyckte att det verkade spännande mejlade coachen och frågade om de kunde ordna något scholarchip åt honom också. Vilket skolan kunde! Allt detta gjorde att det kändes som ett bra tillfälle för det friidrottande paret att åka över och testa hur det är att leva "college-liv".

Förhoppningarna inför resan var att fortsätta att utvecklas som idrottare, men även socialt. Att få nya erfarenheter och att samla så många roliga minnen och nya kompisar som möjligt.

Tiden mellan träning och skola umgicks de med andra idrottare, många precis som Nicklas och Sara hade flyttat till USA för idrottens skull.

- Några gånger åkte vi t.ex. till ett av Six flags nöjesfält. Där åkte vi bland annat några riktigt coola berg och dalbanor, betydligt större än de vi är vana med från Grönan och Liseberg, säger Nicklas och Sara.

NHL var ett måste för dem! De hann gå på två matcher Dallas Starts vs. Saint louis och Dallas vs. San Jose Sharks.

Men huvudsyftet med flytten till USA var dock att fortsätta satsa på sin idrott, vilket gjorde att de ägnade mycket tid till träning och tävlande.

Vilka råd kan ni ge idrottare som funderar på att åka över till ett college i USA?

- Får ni chansen, så åk! Börja planera allt i god tid. Vi började sex månader innan vi åkte, vilket vara bra för oss. Vi rekommenderar också att åka över till USA för att titta på skolan innan, om ni har möjlighet. Fråga tränare och aktiva i laget om hur allt fungerar, träning, skola etc, säger paret.

Tiden i laget var bra, Sara hade inledningsvis lite struligt på tränarfronten. Hennes tänkta tränare fick sparken bara ett par veckor innan de skulle åka. Det löste sig eftersom Mattias (hennes tränare från FIG tiden) hjälpte henne med träningsprogram.

- Sammantaget var det en lärorik och häftig tid. Under vårterminen var det tävlingar med bra motstånd i stort sett varje helg, vilket gav oss båda bra tävlingsrutin, säger de båda.

Under USA-vistelsen presterade båda bra idrottsligt. Sara höjde sitt personliga rekord i kula med ca 1 meter. Nicklas var med och hjälpte herrlaget att vinna conferens både inomhus och utomhus, för den bedriften kommer han få en graverad ring, något alla lagmedlemmarna får.

I somras flyttade de tillbaka till Falun och tillhör Dala Sports Academys elitgrupp i friidrott. Under den svenska säsongen har de idrottsliga framgångarna fortsatt för båda. Med Nordisk landskamp i mångkamp för Nicklas. U23 EM final, en fin 3e plats på SM och finnkampen för Sara.

Vi tror och hoppas att deras idrottsliga utveckling skall fortsätt här i Falun och att erfarenheten från USA skall ge fördelar till hela elitgruppen.

Text: Mats Olsson, Elitidrottstränare DSA Elit Friidrott

 

 

 

 

 

Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Mats Olsson
Elitidrottstränare
friidrott

070-696 55 95
This is a mailto link

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: se kontakta oss
E-post: This is a mailto link